tirsdag den 16. juni 2020

Patrick Ness; Burn [Anmeldereksemplar]

Patrick Ness; Burn [Anmeldereksemplar fra Carlsen Puls]

Bagsidetekst:
En kold søndag aften i 1957 står Sarah Dewhurst sammen med sin far foran en tankstation og venter på den drage, han har hyret til at hjælpe på farmen ...

Drager burde slet ikke have en sjæl, men dragen Kazimir vækker Sarahs nysgerrighed, fordi den insisterer på at beskytte hende.

For Kazimir ved noget, hun ikke ved. Han ved noget om en profeti. En profeti, der involverer en snigmorder, en dragetilbedende kult, to FBI-agenter - og Sarah selv. 

Ok, godt så. Drager, USA under den kolde krig og en uhyggelig profeti om jordens undergang. Lyder det mærkeligt? Hvis du har læst Patricks tidligere bøger, som bl.a. "Release" og "Vi andre bor her bare", ved du at han godt kan have en krøllet hjerne når det kommer til at fortælle historier. Du ved også at han gang på gang får det til at fungere - det gør han også her!

Jeg kender ikke nogen der kan strikke en historie sammen på samme måde som Patrick Ness. Han formår på samme tid at skrive en virkelig enkel historie, på en meget kompliceret, men fængslende måde. Han efterlader sin læser forvirret, men alligevel med en stor forståelse af hvad der sker. Uafsluttede afsnit og en semi-kryptisk skrivemåde, gør at man er fuldstændig fanget af historien - det var jeg i hvert fald.

Udover at skrive helt fantastiske historier, tager han store og ofte tabubelagte emner op. I denne får han både flettet familieloyalitet, den første store kærlighed, frygten for og hadet til homoseksuelle og racediskrimination ind. Det lyder måske af meget, men igen, han får på en eller anden måde det hele til gå op i højere enhed.

Som læser finder man det ikke mærkeligt at der er drager eller at vi pludselig befinder os i et andet univers. Personerne er beskrevet på en måde så vi som læsere forstår deres bevæggrunde - selv de onde. Der er mere under overfladen end hvad man først ser og selv snigmorderen viser sig at have en samvittighed.

Hvis du har læst Patricks tidligere bøger, skal du på ingen måde snyde dig selv for den her! 

Tak til Carlsen Puls for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Carlsen Puls
Udgivet i: 2020 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 392
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar