mandag den 6. april 2015

Jennifer Niven; Som stjerner på himlen

Jennifer Niven; Som stjerner på himlen

Bagsidetekst:
Finch er fascineret af døden. Men han leder også efter ting, der er værd at holde sig i live for. Violet lever i fremtiden. Hun tæller dagene, til hun er færdig med skolen, så hun kan undslippe den lille barndomsby og sorgen efter sin søsters død. Violet og Finch mødes tilfældigt i toppen af skolens klokketårn - med udsigt til seks etagers frit fald. Og da de begge er kommet helskindet ned, er det svært at sige, hvem der egentlig har reddet hvem. Det umage par begiver sig af sted på en rodet road trip. De lader vejene diktere deres oplevelser og opsøger: det storslåede, det ligegyldige, det smukke, det overraskende. Snart føler Finch sig kun som sig selv, når han er tæt på Violet - modig, morsom, udadvendt. Ikke den freak, han ellers er kendt som. Og sammen med Finch holder Violet langsomt op med at tælle dagene - og begynder i stedet at leve dem. Men i takt med at Violets verden vokser, bliver Finchs mindre og mindre.

Som Stjerner på himlen er en hjerteskærende, rå og bund-ærlig kærlighedshistorie om to unge, der finder hinanden, mens de begge balancerer på kanten. 

Finch er skolens freak. Han skifter hele tiden stil, kommer for sent til timerne, kommer malet rød fra top til tå (wtf?!), laver ballade, kommer op at slås osv. Han er i det hele taget lidt en rod, men samtidig en utrolig god dreng. Han bor sammen med sin mor og to søstre, faren har forladt familien for en yngre model - både når det gælder kone og barn. Finch frygter at den nye søn er farens, men det er der ingen der ved. Moren drikker, arbejder to jobs og er i det hele taget rimelig fraværende, men mere om det senere. Faren er heller ikke værd at skrive hjem om, han har - åbenbart - slået Finch flere gange og har et voldsomt temperament. Selvom Finch har det svært stort set alle steder han er, finder han dog mod til at redde Violet. Den dag da han ser Violet stå i klokketårnet ved siden af ham, får han hende overtalt til at gå ind på den sikre side af rækværket, men da det kommer til ham selv, skal hun redde ham.

Violet er en populær pige på skolen, har været med i mange af skolens ekstra aktiviteter, band, cheerleader, elevråd osv., men efter den nat for 9 måneder siden er hun ikke længere med i noget som helst, ud over bandet, for der sidder hun alligevel bare på bagerste række. For 9 måneder siden døde Violets søster i en bilulykke, hvor Violet overlevede. Violet bebrejder sig selv og forstår ikke hvorfor det var hende der overlevede. Det er som om hele hendes liv er sat på pause, og hun tæller kun dagene til at hun kan komme væk fra skolen, byen og alle minderne. Den dag hun ser Finch i klokketårnet har hun ingen rationel forklaring på hvorfor hun er der, men da han begynder at snakke til hende, går det op for hende at hun ikke har lyst til at hoppe, men hun kan alligevel ikke redde sig selv i sikkerhed, så her skal Finch hjælpe hende, hvor hun derimod skal være den der redder ham.

Finch og Violet har geografi sammen og Finch melder dem til at skrive en opgave sammen om de forskellige seværdigheder der er i deres stat. Violet vil ikke til at starte med, men efterhånden er det som om Finch får charmeret sig ind på Violet, for hun ser ikke længere en mærkelig dreng, hun ser en smuk dreng med ar på sjælen, men som på en eller anden måde for hende til at glemme sin egen sorg. Finch er derimod ekstatisk over projektet, også selvom Violet virker tvivlende. I starten flirter han meget med hende, men bliver ved med at sige at han jo ikke føler sådan for hende, selvom hun i virkeligheden betyder mere end noget andet.

Langsomt forelsker de sig, men det er ikke nemt. Finch er vant til at komme og gå som det passer ham, der er ikke rigtig nogen der lægger mærke til om han er der eller ej, der kan i hvert fald gå flere dage. Violets forældre er meget beskyttende og vil gerne have besked om hvor hun tager hen. Da de ikke kommer hjem en aften, bliver de forbudt at se hinanden, og så er det for alvor at Finchs verden styrter sammen. Selvom de ses i skolen og sniger sig ud om aftenen, begynder han at frygte at "falde i søvn", som han kalder den tilstand hvor altid er sort. Til sidst bliver det for meget for ham og han tager afsted. Uden at fortælle hvorhen og hvorfor. Violet er bekymret, men får at vide af hans familie at det er sådan han er. Det viser sig dog, at hun har al mulig grund til at være bekymret, og da hun lige troede at hun var kommet over sin sorg, rammer en ny hende.


Jeg har læst mange forskellige meninger om denne historie, men jeg må indrømme at jeg var meget positiv over for den. Jeg synes det er en utrolig velskrevet, velformuleret og velkonstrueret fortælling. Vi skifter synsvinkel mellem Finch og Violet og det gør at bogen får en helt anden dybde end hvis vi kun fulgte den ene af dem. Meget tidligt i bogen mistænker man at det vil ende galt, det ligger så tydeligt mellem linjerne. Selv den sidste linje i bagsideteksten lægget op til at det ikke ender lykkeligt for dem begge to. Slutningen er enormt poetisk og smuk og jeg indrømmer at jeg kneb en lille tåre til sidst. For på en eller anden måde synes jeg at slutningen virkelig passede til historien. Den rummede på en eller anden måde det hele.

En af de eneste ting der generede mig i bogen var Finchs fraværende forældre. Moren drikker og lægger ikke rigtig mærke til noget omkring hende. Faren har et problem med sit temperament, og muligvis også en sindslidelse. Jo længere man kommer i bogen jo mere går det op for en at det har Finch også. Finchs vejleder i skolen hentyder på et tidspunkt til at Finch skulle være bipolar, altså maniodepressiv. For han har nogle store udsving i sit humør og sit temperament. Det er først til slut at Finchs forældre opfører sig som rigtige forældre, og indser at deres søn nok ikke var helt rask, men trængte til hjælp, en hjælp som måske kunne have skånet ham for en masse smerte.

Som stjerner på himlen er en meget smuk fortælling om, at selvom man bærer rundt på en stor sorg, så er det muligt at komme ovenpå igen og leve livet. Det er en fortælling om en storslået kærlighed, og nok i virkeligheden den første kærlighed for dem begge to. Violet er ikke i tvivl om at Finch elsker hende, også selvom han har sine mærkelige øjeblikke og siger til hende at han ikke kan elske, så tvivler hun ikke på den og det er også derfor hun ved at hun er nødt til at følge de sidste spor han har lagt til hende, også selvom hun frygter for hvad hun vil finde når hun når slutningen.

Fakta:
Forlag: Alvilda
Original titel: All The Bright Places
Udgivet i: 2015 (både på dansk og engelsk)
Antal sider: 395
Læst på dansk
5 ud af 5 stjerner

2 kommentarer:

  1. Hvor er jeg bare glad for, at du også nød denne vidunderlige historie! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan tro jeg nød den! Synes det var sådan en bog der bare gik op i en højere enhed og det hele bare passede sammen :)

      Slet