lørdag den 4. april 2015

John Flanagan; Gorlans ruiner


John Flanagan; Gorlans ruiner (Skyggens lærling, #1)

Bagsidetekst:
Will har altid været lidt bange for dem. Rangerne. For de virker mystiske og gådefulde i deres mørke kapper. Og så har han hørt, at de kan gøre sig usynlige, når de selv vil. 15-årige Will kan ikke komme ind på ridderskolen, fordi han ikke er høj nok. I stedet bliver han tilbudt en læreplads hos Skyggen for at blive uddannet som ranger. Will har de egenskaber, der skal til, siger man. Han er hurtig, han kan bevæge sig lydløst, han kan klatre, og han er skarpsindig. Men han får også brug for at være modig. For Morgarath, herre over Regn- og Nattebjergene, er ved at samle sine frygtindgydende tropper til et angreb mod kongeriget. En kamp, som Will slet ikke har fantasi til at forestille sig, skal til at begynde ...

Will er forældreløs og han har ingen ide om hvem hans forældre var. Han er blevet fundet ude foran baron Aralds borg, svøbt i et tæppe med en simpel besked om at der skal tages godt af ham. Will er nu 15 år og livet i Myndligehuset er gået sin gang. Det er snart Vælgedag og Will frygter at der ikke er nogen der vil have ham. Han er ikke klog nok til politik, ikke nok bogligt klog til at blive skriver, ikke god nok til at lave mad til at blive kok og slet ikke stor og stærk som Horace, som gerne vil på ridderskolen. Alle hans venner som han er vokset op med passer i en af disse kategorier, men ikke Will og nu frygter han for sin fremtid.

Skæbnen har dog andre planer for Will. Rangeren Halt tager ham under sine vinger og vil oplære ham som Ranger. Will er i starten skeptisk og kan ikke se sig selv inden for dette fag, han havde håbet på at blive ridder, som han forestiller sig far var. Efterhånden som Wills træning skrider frem, begynder han dog at finde nogle lyspunkter ved at være Ranger.

Horace, som ellers så gerne ville på ridderskolen og er blevet valgt hertil, begynder dog at tvivle på sine evner. Træningen og disciplinen er hård, studierne svære og så har han fået tre andenårs ridderlærlinge på nakken. Han bliver mobbet groft og sir Rodney, som er leder af ridderskolen, begynder at tvivle på om Horace nu har det der skal til alligevel, men bare rolig, det bliver der taget meget kærlig hånd om!

Da Will skal til Ranger Forsamling, og forhåbentlig klare sig igennem en speciel prøve som lærlinge skal igennem, får han og Halt dog bekymrende nyheder. Morgarath rører nemlig på sig, og snart får Will brug for alt det han har lært af Halt og mere til, for at overleve!


"Gorlans ruiner" er nok en af de bøger der har været i længst tid på min TBR-liste, jeg har haft den med hjemme flere gange, men har aldrig helt fået taget mig sammen. Det er ikke til at forstå nu hvor jeg rent faktisk har læst den, for jeg synes den var virkelig spændende! Inden jeg startede havde jeg heller ingen planer om at læse resten af bøgerne, det skræmmer mig lidt når der er så mange bind i en serie, men nu har jeg alligevel reserveret 2-4, så kan være jeg holder en lille pause efter det!

"Gorlans ruiner" er skrevet i et meget flydende sprog med masser af detaljerede beskrivelser af hvad Will og Horace oplever. Selvom det er Will der er hovedperson, følger man som læser alligevel Horace på riddeskolen og mærker hvor hårdt han har det og hvor godt det endelig følelse da han får sin hævn. Detaljerne bliver ikke for meget og for lange, som jeg har oplevet i andre bøger, i denne er det lige tilpas og man kan tydelig forestille sig udsigten fra Halts lille hus og de andre steder vi er i fortællingens forløb.

Det er en serie jeg tror vil gå rent ind hos drengene, da Wills dannelsesforløb er godt beskrevet. Der er en del aktion løbende i bogen, og jeg tror bestemt ikke at det vil blive mindre i de efterfølgende bøger. Jeg er i hvert fald hooked på mere!

Fakta:
Forlag: Borgen
Original titel: The Ruins of Gorlan
Udgivet i: 2004 (på engelsk) og 2006 (på dansk)
Antal sider: 323
Læst på dansk
5 ud af 5 stjerner

4 kommentarer:

 1. Hold da op, du får da læst noget her i påsken ;) Jeg har også fået anbefalet "Skyggens lærling" flere gange, men det er en af de mange serier, jeg ikke er kommet til endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Samme her, men det har altid skræmt mig at der var så mange bind i serien, men nu hvor jeg har fået taget hul på det, har jeg besluttet mig for at læse dem alle sammen..

   Slet
 2. Skyggens Lærling er bare så hyggelig. Har aldrig rigtigt tænkt over længden af serien, for har læst med siden der kun var udkommet 2 eller 3, så har bare klappet i mine hænder og glædet mig hver gang der kom endnu en bog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg "opdagede" den først da der var kommet 6-7 bind, og så blev der jo ved med at komme bind, og jeg var bare et sted i mit liv der, hvor læsning ikke stod øverst på listen over ting jeg gerne ville lave, så derfor blev det aldrig rigtig til noget..

   Slet