torsdag den 29. oktober 2015

Brent Weeks; Som en skygge

  

Brent Weeks; Som en skygge (Night Angel, #1)

Bagsidetekst:
Den perfekte dræber har ingen venner. Kun mål.

For Durzo Blint er snigmord en kunstart, og han er byens mest talentfulde kunstner. For Azoth er overlevelse en daglig kamp. Han er opvokset i Slummen og har lært på den hårde måde at bedømme folk hurtigt og tage chancer. Chancer som at bede Durzo Blint om at tage ham i lære som blodsvend. 

Men for at blive antaget må Azoth lægge sit liv bag sig, skifte identitet til Kylar Stern og lære at navigere i blodsvendenes verden af politiske intriger og mystisk magi. Og først og fremmest må han lære at udvikle sans for drab.

Azoth kæmper en daglig kamp for overlevelse i Slummen. Han er upopulær hos lederen i den gruppe af gadebørn han tilhører og netop af denne grund kæmper Azoth endnu hårdere for at overleve og skaffe penge nok til at Durzo Blint muligvis vil overveje at tage ham ind som lærling.

Durzo Blint er byens bedste blodsvend. Han har gjort det at dræbe til en kunstart - en kunstart der snart kommer alvorlig efterspørgsel på. Durzo lever livet alene, fordi livet skal være tomt for at man kan være en god blodsvend. Dog gemmer Durzo på hemmeligheder og en skjult kærlighed, som han for alt i verden vil have skal forblive hemmelig.

Azoth kommer i lære hos Durzo, men det er ikke uden tab, svig og svigt og flere gange undervejs kæmper Azoth med moralen - for kan han virkelig leve ligesom Durzo? Da Azoth endelig er klar til at blive til Kylar Stern og dermed blodsvend, mangler Kylar dog stadig det vigtigste element - nemlig magi. Før Kylar kan regne ud hvordan han klarer det problem begynder fremmede magter at røre på sig og både Durzo og Kylar for deres sag for, for at beskytte både sig selv, men også de få venner de nu engang har.

Kylar befinder sig snart i endnu et dilemma og den eneste udvej er at enten ham eller Durzo skal dø. Samtidig skal de andre karakterer i bogen også kæmpe for deres liv, nogle mere end andre, før de grusomme sandheder og skæbner der er knyttet til hver af dem, kan gå op for dem. Hvem vil overleve?

Jeg har efterhånden haft denne mursten - den er på 708 sider - af en roman til at ligge i alt for lang tid, men nu skulle det være. Det er ikke fordi størrelsen skræmte mig, sidst jeg gik i gang med en bog af den dimension gik det hurtigt og det gjorde det bestemt også med denne.

Til at starte med bliver der præsenteret en hel del personer, som får en vigtig rolle længere inde i historien, så det er med at holde tungen lige i munden. Men så snart handlingen har fået fat, går det hurtigt. Siderne vender nærmest sig selv og før jeg vidste af det var der ikke mere.

Udover de mange personer, er der også en hel del fakta om den verden vi befinder os i, om hvordan Azoth bliver til Kylar og om hvordan samfundet i det hele taget fungerer. Det ødelægger ikke bogen, tværtimod synes jeg den giver fortællingen en rigtig god dybde, som jeg håber der bliver brug for i de næste bøger i serien.

Sproget er flydende, detaljeret - man kan virkelig fornemme hvordan Slummet er bygget op, hvordan der ser ud på slottet osv. Humoren er herlig sort - især kongen der ikke bande er et herligt underholdende element i fortællingen og personerne er meget forskellige, hvilket gør det spændende at læse når forskellighederne mødes. Alt i alt synes jeg virkelig at bogen fungerer og jeg glæder mig rigtig meget til næste bind i serien!

Tak til Tellerup for bogen!

Fakta:
Forlag: Tellerup
Original titel: The Way of Shadows
Udgivet i: 2008 (på engelsk) og 2015 (på dansk)
Antal sider: 708
Læst på dansk
5 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar