søndag den 25. oktober 2015

Patrick Ness; Mere end det


Patrick Ness; Mere end det

Bagsidetekst:
"Jeg længtes så brændende efter, at der skulle være mere end mit lille sølle liv." Han ryster på hovedet. "Og der var mere. Jeg kunne bare ikke se det."

Seth er druknet. Han ved, at han er druknet, for han mærkede sit hoved blive knust mod klipperne og bølgerne skylle ind over ham. Forslået og nøgen vågner han uden for et hus, der er helt velkendt og samtidig fremmed. Seth tror, han er havnet i helvede, og alene i en øde verden prøver han at huske, hvad der er sket ham, og at finde mening i det.

Seth vil begå selvmord. Han er gået ud til stranden. Har omhyggeligt taget sine sko, strømper og jakke af. Er gået ud i vandet. Han drukner.


Han drukner. Alligevel vågner han i en overbegroet have. Nøgen og forslået. Forvirret. Da han efterhånden har vænnet sig til det stærke sollys, går det op for ham at han er i England. Foran det hus han boede i som barn, inden det forfærdelige skete med manden der tog Owen, hans lillebror. Huset er velkendt, men samtidig fremmed - for der er ukrudt over alt i haven. Huset er medtaget. Der er støv over det hele. Der er ingen strøm.

Seth kæmper med hukommelsen. Hans drømme er alt for livagtige og han tør ikke falde i søvn. For i drømmene er han tilbage i det liv han forlod. Han er tilbage i den vrede, sårede og ensomme tilstand der fik ham til at søge ud i bølgerne. Når han er vågen er han alene. Han er overbevidst om han er alene i dette helvede.

Han mister tidsfornemmelsen. En dag beslutter han sig for at løbe ud til fængslet, der lå i udkanten af byen. På vejen derud ser han noget. Noget der bevæger sig. En sort kassevogn. Men før han når at stille spørgsmål bliver han overfaldet bagfra og reddet ... for Seth er ikke alene, slet ikke alene ...


Jeg er vild med introen til denne historie -

"Drengen drukner. I disse sidste øjeblikke er det ikke vandet, 
der gør det af med ham; det er kulden." 

Hårdt og brutalt - som vi kender Patrick Ness fra "Monster". Af alle de pageturnere jeg har læst i år, indtager den her førstepladsen! Den er umulig at lægge fra sig - du sidder forpustet, forvirret og hungrende efter mere, flere gange end jeg har tal på. Det er den vildeste rus!


Den er uhyggelig. Den er skræmmende. Den er altopslugende. Der er flere steder der efterlader dig med rejste nakkehår og en kuldegysning ned af rygsøjlen. Den er total forvirrende, jeg er stadig ikke helt sikker på at jeg forstår. Jeg ved dog med sikkerhed at der er mere. At jeg skal forvente mig mere, gøre og få mere ud af livet. At der altid er plads til mere.

Men jeg ved, at jeg elsker den. Jeg elsker at den er så markant anderledes. Jeg er vild med sproget deri, for det er ikke som noget jeg har læst før. Afbrudte sætninger, fantastisk malende beskrivelser (beskrivelsen af Seths død er simpelthen genial - og brutal!) og halve sandheder fylder denne bog indtil du når de sidste sider og sandheden går op for dig.

For der er mere end det ...

Læs den!

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: More Than This
Udgivet i: 2013 (på engelsk) og 2015 (på dansk)
Antal sider: 447
Læst på dansk
5 ud af 5 stjerner

6 kommentarer:

 1. Den sælger du godt, den må jeg læse :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg er virkelig også meget begejstret for den! :)

   Slet
 2. Den skal da klart læses - og snart. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er det værd - virkelig god og så markant anderledes end alt det andet ungdomslitteratur der er fremme lige nu.

   Slet
 3. Arh, jeg skal altså snart have læst den bog! Elsker de andre bøger, jeg har læst af ham, så denne er sikkert også noget for mig :-)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har kun læst Monster, men kan se at der er mange flere af ham. Jeg håber dog snart de kommer på dansk :)

   Slet