søndag den 4. oktober 2015

Jojo Moyes; Mig før digJojo Moyes; Mig før dig

Bagsidetekst:
Lou Clark ved en masse ting: 
Hun ved, hvor mange skridt der er fra bussen og hjem. Hun ved, at hun elsker sit arbejde på The Buttered Bun, og hun ved, at hun måske ikke elsker sin kæreste Patrick så højt, som hun burde. Hvad Lou ikke ved, er, at hun lige om lidt  mister sit job, og at det bestemt ikke er nemt at få et nyt.

Will Traynor ved, at han ikke længere har lyst til at leve.
Han ved, at livet nu føles småt og glædesløst, efter at han er blevet lam i stort set hele kroppen - og han ved præcis, hvordan han vil gøre en ende på elendigheden.

Hvad Will ikke ved, er, at Lou lige om lidt vil bryde ind i hans liv og gøre hans dagligdag knap så farveløs. Og hvad ingen af dem ved, er, at de kommer til at forandre hinandens liv for altid.

Jeg vil egentlig ikke fortælle mere om handlingen af bogen her - for jeg har faktisk anmeldt den før, som du kan læse her. Dengang, for næsten to år siden, var det med at anmelde bøger stadig nyt for mig, så anmeldelsen er ikke så lang. Jeg har lært meget og læst meget siden da, men "Mig før dig" er ubestrideligt stadig en af mine yndlingsbøger.

Jeg blev dybt rørt af den første gang jeg læste den og jeg har anbefalet den til alle der har spurgt mig om jeg ikke kendte en god bog de skulle læse. Flere af dem er kommet tilbage, hungrende efter mere af Jojo Moyes' fantastiske skrivestil og måde at fortælle en historie på. Heldigvis har hun skrevet mange flere - endda stadig nogen der ikke er oversat til dansk, så der er stadig nok at gå i gang med. Men ingen af dem jeg indtil videre har læst af hende, har kunne måle sig med "Mig før dig".

Jeg tudede første gang jeg læste den og jeg tudede endnu mere anden gang. Jeg ved ikke om det er fordi mine hormoner er lidt ude af balance lige pt, om det er fordi jeg vidste hvad der skulle ske eller om den simpelthen bare rørte mig mere anden gang.

Selvom jeg har grædt, har jeg også grint. Jeg har stadig moret mig herligt over Lou's fars kommentarer til Lou's tøj - jeg kan stadig høre min far sige nogenlunde de samme ting i samme tonefald. Jeg har grint over Will's tørre humor og Lou's sarkastiske svar. I det hele taget har jeg nydt stemningen i bogen.

Nu har jeg så vendt sidste side (igen) og jeg indrømmer blankt at det skræmmer mig en smule at der kommer en 2'er. Jeg har genlæst "Mig før dig" som opvarmning på at "Efter dig" kommer her d. 8. oktober, men nu er jeg en smule bange. For på den ene side vil jeg utrolig gerne vide hvad der er sket med Lou. Har hun kunne leve sit liv uden Will? Har hun eller vil hun genfinde kærligheden? Har hun fået brugt humlebistrømpebukserne? På den anden side, så elsker jeg at jeg ikke ved hvad der er sket. At Will efterlod hende med muligheden for et liv, som hun aldrig havde turde drømme om og et liv som han ville have elsket at dele med hende.

Det har været skrækkelig, forfærdelig og helt ekstremt forrygende at møde Lou og Will igen - men tør jeg møde Lou igen? ... det gør jeg nu nok!

Fakta:
Forlag: Cicero / Rosinante
Original titel: Me before you
Udgivet i: 2012 (på engelsk) og 2013 (på dansk)
Antal sider: 439
Læst på dansk
5 ud af 5 stjerner (uden for kategori!)

1 kommentar:

  1. Jeg havde en forventning om, at mine tårekanaler kunne styre sig denne gang, når nu jeg allerede kendte handlingen, men nej.. Det var nærmest endnu værre, fordi jeg hele tiden tænkte på, hvor uretfærdig en slutning bogen havde og al handlingen i bogen var jo som en påmindelse om, at det gik den vej det gjorde.. Pyha..

    SvarSlet