onsdag den 26. juli 2017

Adam Silvera; Fortid er alt jeg har

Adam Silvera; Fortid er alt jeg har

Bagsidetekst:
Da Griffins første store kærlighed og ekskæreste, Theo, drukner ved en ulykke, falder Griffins verden sammen. Selvom Theo var taget afsted på college og blevet kæreste med Jackson, var Griffin ikke i tvivl om, at han på et tidspunkt ville komme tilbage til ham.

Oven i det hele er Jackson den eneste, der forstår Griffins hjertesorg. Men uanset hvor meget de to taler sammen og åbner sig for hinanden, bliver Griffin mere og mere deprimeret. Han er ved at miste sig selv til sine tvangstanker og destruktive valg. Og de hemmeligheder, som han har gået og gemt på, er ved at flå ham i stykker.

Hvis Griffin skal have håb om en fremtid, må han først konfrontere sin fortid. 

"Den dag jeg glemmer" var ikke en bog for mig - desværre. Eller jo, noget af den var, men slutningen blev for meget. Derfor var jeg både glad og lidt tvivlende da jeg modtog "Fortid er alt jeg har" for jeg frygtede virkelig at sidde med samme følelse igen: at jeg ikke kunne se det fantastiske i noget mange andre elskede!

Jeg blev heldigvis ikke skuffet denne gang. Faktisk tværtimod. Glædelig overrasket endda også. For selvom handlingen er trist, rørende og følelsesladet, bliver det aldrig for meget. Jeg kunne meget bedre sætte mig ind i Griffins valg, følelser og tanker end jeg kunne med Aaron i "Den dag jeg glemmer". Griffin virker som en langt mere sympatisk, rar og dog knust dreng. En dreng som har et forvirret hjerte og et endnu mere forvirret hoved. Men det gør ham til en person jeg faktisk ville ønske jeg kendte rigtigt. Jeg ville gerne kunne trøste ham. Det gør ham også til en person der træffer nogle valg der kan risikere at ødelægge ham endnu mere, men igen: har vi ikke alle truffet det forkerte valg da vi var yngre og forelskede?

Jeg kan godt lide den lidt mere brutale stemning der i den her bog end den der var i "Den dag jeg glemmer". Griffin bearbejder sin sorg på en måde som jeg godt kan forstå. Han føler sig efterladt af Theo, ikke kun fordi han dør, men også fordi han ikke var en del af hans liv mere. Griffin vil på den ene side gerne have hævn og på den anden, vil han bare gerne have Theo tilbage. Han både elsker og hader ham. Jeg tror at vi alle har prøvet at stå i sådan en situation hvor vi både elsker og hader en ekskæreste. Selvom Griffin er en smule naiv, er han også meget klogere end mange andre.

Hvis jeg skal nævne en dårlig ting, må det være at jeg ikke helt kan se at Griffin får det meget dårligere efterhånden som tiden går. Jo, der bliver mere fokus på hans tvangstanker, men jeg synes ikke at han forsvinder fuldstændig ind i dem, som bagsiden lægger op til. Selvom de fylder en del i historien, er det faktisk ikke så meget som jeg havde troet. Jeg havde måske regnet med at det ville være mere i stil med "Når hr. hund bider".

Det er under alle omstændigheder en bog jeg vil anbefale til alle young adult-fans. Til alle der har fået deres hjerte knust og som stadig "taler" til den person der gjorde det. Til dem der var unge, dumme og forelskede og drog forhastede konklusioner og tog dårlige beslutninger.

"Kærlighed begynder og ender ikke 
med en eller anden onlinestatus."

Tak til Gyldendal for boggaven!

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: History Is All You Left Me
Udgivet i: 2017 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 349
4 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar