tirsdag den 8. maj 2018

Oliver Jeffers; Træet / Hjertet og flasken [Sponsoreret]

Oliver Jeffers; Træet / Hjertet og flasken [Sponsoreret af Carlsen]

Bagsidetekst: Træet
Da Fredes drage sætter sig fast i et træ, er han fast besluttet på at få den ned igen. Men hvordan? Jo, han kan skyde den ned med sin sko. Men den sætter sig bare også fast. Og det gør den næste sko også. Hvad kan mon få dragen ned med? En orangutang? En båd? En hoveddør? Og det er kun begyndelsen ...

Træet er - i forhold til andre af Olivers bøger som jeg har læst - noget mere underholdende. Det er fortællingen om den stædige dreng Frede og dennes kamp for at få sin drage ned fra et træ. Og hvordan griber Frede så det an? Jo, han kaster den ene ting efter den anden op i træet for at få dragen ned. Sine sko, dyr, hoveddøren, skibe, brandbiler og meget andet - lyder det grotekst? Det er det også, men det er samtidig virkelig underholdende. Og lykkes det så Frede at få dragen ned? Det gør det skam, og han leger med den resten af dagen, til han ligger i sin seng og kommer i tanke om, at der vist er noget han har glemt ... og vi ser en af brandmændene få en god ide til hvordan de kommer ned fra træet.

Oliver har med sit utrolig fine og lette sprog skrevet en finurlig billedbog om stædighed og opfindsomhed når man står over for et stort problem. Tekst og billede passer smukt sammen og som hans andre billedbøger er de simple, men flotte illustrationer små kunstværker i sig selv.

Det er helt klart et en billedbog der vil underholde både store og små læsere og som der kan drages mange samtaler ud fra. Hvordan har han mon kræfter til at kaste alle de ting op i træet? Hvor meget plads mon der er i træets krone? Hvorfor kravlede han ikke bare op efter dragen? (Fordi det er der ingen sport i...!)Bagsidetekst: Hjertet og flasken
Der var engang en pige, hvis hoved var fyldt med alverdens forunderligheder. Men en dag skete der noget, der fik pigen til at gemme sit hjerte væk på et sikkert sted. Og herefter virkede alt mere tomt end før. Kan hun mon finde sit hjerte igen?

Oliver Jeffers kan altså virkelig noget magisk med hans billedbøger. "Hjertet og flasken" er endnu et eksempel på hans sublime fortælleevne og måde at håndtere nogle af livets store spørgsmål på. I denne bog tages der fat i nogle af tunge emner som sorg, tab og kærlighed. Vi møder en pige der til at starte med forundres over alt hvad der er i verden, men så oplever hun noget der får hende til at gemme sit hjerte væk i en flaske. Dette medfører at hun ikke længere forundres over verden. Hun tager ikke længere del i livets små mirakler og livet føles derfor tomt. Det store spørgsmål er som, om hun tør og kan få sit hjerte tilbage og igen opleve den forunderlige verden.

Som med "Barn af bøger" kan denne næsten kategoriseres som en voksenbog, da de indeholder så mange facetter, at det er lige før det bliver for meget for børn. Olivers utrolig smukke illustrationer er hjerteskærende ærlige og giver historien et ekstra lag af både stemning og følsomhed. Det gør at man nemt sidder med hjertet oppe i halsen mens man læser. Samtidig giver de et fint indblik i verdens forunderligheder og der er dyr, planter og meget andet man kan forundres over.

"Hjertet og flasken" er en billedbog der rammer både de store og små læsere. Historien rammer de små læsere i sin enkel- og lethed og på den fine måde den får beskrevet nogle af livets store spørgsmål. Den rammer de voksne læsere fordi den netop tager fat på tunge emner og giver plads til samtale og dialog om netop de emner.

Jeg er stor fan af Oliver Jeffers og hans arbejde. Hans skrivestil og de flotte illustrationer. Det er billedbøger der går op i en højere enhed og som jeg helt sikkert vil genlæse igen og igen.

Tak til Carlsen for begge bøger!

Fakta:
Forlag: Carlsen
Udgivet i: 2018 (på dansk)
5 ud af 6 stjerner (til begge bøger)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar