onsdag den 30. maj 2018

Chris Weitz; Genkomsten [Sponsoreret]

Chris Weitz; Genkomsten (The Young World, #3) [Sponsoreret af Gyldendal]

Bagsidetekst:
Efter at have kæmpet for overlevelse i New Yorks kaos har Donna svært ved at forlade det lette, sygdomsfrie liv i England. Men en ting - en person - kan få hende til at vende tilbage.

Jefferson drømte om at starte forfar - at forene alle de stridende teenageklaner og skabe et utopia. I stedet fører opdagelsen af Kuren til nye magtkampe i byen, og snart melder resten af verden sig i kampen om territoriet.

Donna og Jefferson må redde ikke bare sig selv, men det der er tilbage af deres verden.

Jeg må indrømme at dette sidste bind i serien skuffede mig. Jeg var ret vild med første bind, men allerede i bind to blev det lidt for meget og nu kammer det helt over. Jeg kan ellers rigtig godt lide ideen med historie og det samfund vi befinder os i. Det minder mig stadig meget "The Tribe" og nu hvor jeg har læst serien færdig, tror jeg, at jeg må prøve at gense nogle afsnit af serien. Det er et interessant dilemma som de unge hovedpersoner står overfor: de har muligheden for at starte forfra, men magt og korruption er stadig en faktor og endda en, som kan ødelægge alt for dem. For selvom de kun er store teenagere er der stadig magtliderlighed og politik med i spillet om at danne et nyt samfund. I "Genkomsten" finder de jo også ud af, at alt slet ikke er som de troede - og hvem er så de onde og de gode?

"Kampen" mellem de gode og det onde er anderledes i denne, for grænserne for hvornår man er god og ond er udviskede og svære at se. Stort set alle har gjort noget ondt for at overleve eller for at redde dem de elsker. Selv vores helte er ikke udelukkende gode. Stort set alle befinder sig i en gråzone, hvor deres moralske kompas og indre stemme er i tvivl om hvad der er godt og ondt. Alle kæmper for overlevelse - men om det er overlevelse for enhver pris eller kun nogle fås overlevelse, er spørgsmålet. Hvor mange skal dø før resten kan leve? Det er interessant at se hvor forskelligt mennesker reagere i sådan en verden som den Donna og Jefferson lever i. Et samfund der er ude af kontrol og hvor den stærkeste overlever.

Et irritationsmoment der er gået igen i alle bøgerne, er skrivestilen. Jeg mindes ikke at det irriterede mig helt så meget i første bog, som i denne. Vi hører fra så mange forskellige personer og alle har deres egne måder at fortælle på. Dette kan dog være et rigtig fedt virkemiddel, men heri bliver det bare for meget. Der er simpelthen for mange der vil sige noget og det bliver en mudret masse. Heldigvis hører vi ikke så meget til Brainbox - for han fortæller uden pauser eller ophold. Der er ingen punktummer i hans kapitel og det er virkelig hårdt at læse flere sider på den måde. Jeg er med på at hver kapitel repræsenterer de enkelte personer vi hører fra, men ja, for mig bliver det bare for meget. Jeg blev meget træt undervejs, fordi jeg netop måtte fokusere alt for meget på at læse, end på hvad jeg læste. Jeg håber det giver mening.

Jeg er lidt ked af at denne serie slutter dårligt, men som skrevet før, så synes hele ideen er rigtig fed og jeg kan godt lide at det voldsomme og rå i fortællingen. Der er ikke lagt fingre imellem og vi hører om hvor blodigt folk dør eller hvor ulækre de ser ud. Det gav mig ondt i maven at tænke på at skulle leve på den måde, hvor hver dag er en kamp for overlevelse.

Jeg vil stadig anbefale bogen til læsere der søger nye dystopiske serier at gå i gang med - måske er det kun mig skrivestilen irriterer, forhåbentlig - for serien er stadig god!

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: Revival
Udgivet i: 2017 (på dansk)
Antal sider: 239
3 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar