mandag den 10. december 2018

Fokusindlæg #1: J. K. Rowling

Fokusindlæg #1: J. K. Rowling

Jeg vil i disse indlæg sætte fokus på en forfatter (eller illustrator) som jeg holder meget af, har læst meget af eller som på en eller anden måde betyder noget særligt for mig. Jeg vil beskrive hvorfor jeg synes netop den udvalgte forfatter kan noget særligt og hvad hans/hendes bøger betyder for mig. Jeg håber I vil læse med!

Jeg kan ikke lave sådan en serie indlæg uden at have grunden til at jeg overhovedet begyndte at læse med på listen. Jeg har tidligere snakket om at jeg ikke gad bøger som barn og at jeg hadede at læse - indtil min mor havde Harry Potter-bøgerne med hjem til mig og dem slugte jeg! Jeg elskede dem og det gør jeg stadig. Derfor skal dette første indlæg handle om J. K. Rowling og det fantastiske univers hun har skabt, og som hun heldigvis har delt med hele verden!


Der er sikkert mange voksne og børn med en historie ligesom min. Voksne der engang var børn der ikke gad bøger eller at læse. Børn der savnede noget som de både kunne identificere sig med og som kunne give dem en flugt fra virkeligheden. Vi kan alle takke Rowling for hendes fantasiske fantasi, evner med ord og helt igennem vidunderlige world-building. Hun har virkelig givet bogelskere i hele verden, en serie som de kan læse uanset om de er unge eller voksne og læseoplevelsen vil være forskellig fra gang til gang.

Harry Potter-bøgerne åbnede ikke alene mine øjne for hvor fantastiske bøger er og hvad de kan, de gav mig også "venner" og et sted at flygte hen når min egen virkelighed blev for meget. Bøger kan give os utrolige rejser, uden at vi bevæger os fra vores stol - og det kan Harry Potter bestemt også. Hvor mange har jeg ikke drømt om at mit eget Hogwarts brev kom? Hvor mange gange har jeg ikke kæmpet med Harry, Ron og Hermione? Hvor mange gange har jeg ikke grint og grædt sammen med dem?


Samtidig er det fantastisk hvor meget historierne lever videre udenfor bøgerne. At folk klæder sig ud som deres yndlingskaraktere, at man kan købe sin egen tryllestav og ønske at den rent faktisk virker? Man kan nu også besøge Harry Potter Studios og se kulisser, rekvisitter, tøj og meget andet som er blevet brugt i filmene. Der er forlystelser hvor man kan flyve på koste og køre i tog. Alt sammen utrolig veludført. Jeg besøgte Warner Brothers Studios i London i februar, og det var en virkelig stor oplevelse for mig. Jeg var dybt imponeret over alt det arbejde der er lagt i at skabene film der er meget tro mod deres bøger. Alt det arbejde for at fans af bøgerne kan nyde filmene ligeså meget.


Jeg er i gang med at høre bøgerne som lydbog, på engelsk (for første gang, men ikke sidste!) og jeg nyder virkelig at være tilbage på Hogwarts og i Rowlings univers. Jeg glæder mig til at Iris bliver stor nok til at vi kan læse dem sammen og til at hun kan læse dem alene. Jeg håber at de vil få en særlig betydning for hende også. Det er ikke første gang jeg læser dem og det bliver ikke sidste gang.

Det eneste jeg kan sige er et ufattelig stort og hjertevarmt tak! Tak for historierne, for venskabet, for universet og for oplevelserne. (og ja, jeg ejer så mange forskellige udgaver af bøgerne!)


Bøger i Harry Potter-serien:
Harry Potter og De vises sten
Harry Potter og Hemmelighedernes kammer
Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Harry Potter og Flammernes pokal
Harry Potter og Fønixordenen
Harry Potter og Halvblodsprinsen
Harry Potter og Dødsregalierne


1 kommentar:

  1. Du har i sandhed meget at takke fru Rowling for ... og din kloge mor!

    SvarSlet