fredag den 7. juni 2019

Roshani Chokshi; Aru Shah og tidens ende [Anmeldereksemplar]

Roshani Chokshi; Aru Shah og tidens ende [Anmeldereksemplar fra Straarup & Co]

Bagsidetekst:
Aru Shah har det med at fordreje sandheden en lille smule for at passe ind blandt de rige børn på skolen, hvor hun går. Mens hendes klassekammerater flyver til eksotiske rejsemål, skal hun selv tilbringe efterårsferien på Museet for Indisk Kultur og Oldtidskunst, hvor hendes mor arbejder. Er det så mærkeligt, at Aru finder på historier om at være kongelig, om at skulle til Paris og om at have en privatchauffør?

En dag dukker tre af hendes klassekammerater op på museet for at afsløre en af Arus løgne. De tror ikke på hendes påstand om, at en af lamperne på museet er forbandet, medmindre hun beviser det. Hvis Aru nu bare lige tænder den lynhurtigt, sker der nok ikke noget ...

Men at tænde lampen viser sig at have katastrofale konsekvenser. Uden at vide det slipper hun en ældgammel dæmon fri, hvis eneste mission er at vække guden Shiva - Ødelæggeren. Hendes klassekammerater og mor er fastfrosset i tiden, og nu er det op til Aru at redde dem.

Den eneste måde at stoppe dæmonen på er ved at finde reinkarnationerne af de legendariske Pandava-brødre og rejse gennem Dødens Rige. Men hvordan skal en enkelt pige i en Spiderman-pyjamas klare alt det?

Hånden på hjertet: jeg har ikke læst ret meget af Rick Riordan. Kun den første bog i "Kane-Arkiverne" og graphic novel udgave af "The Lost Hero". Jeg er dog meget fascineret af hans skrivestil. Han formår både at skrive beskrivende, detaljeret og virkelig underholdende - uden at nogen af dele kammer over. Grunden til at jeg nævner Rick, er at han har været med til at redigere denne og det kan ses i historien og sproget.

Jeg var omgående fanget af fortællingen og ikke mindst af hovedpersonen, Aru. Hun er en prøvet og presset teenager, men hun formår alligevel at handle med hjertet på rettet sted - for det meste i hvert fald. Hun virker troværdig og det er med til at gøre historien nærværende. Hvem har ikke prøvet at lyve overfor klassekammerater for at fremstå mere som dem eller for at komme ind i rampelyset? Aru er en rutineret løgner, men egentlig har hun bare en fremragende fantasi og hun er ikke bange for at bruge den.

Arus sammensvorne er også herlige, Mini, en nørdet pige, der på trods af sin usikkerhed, er ret modig og en talende due, der gemmer på store hemmeligheder, men som vil dem det godt. De tre går rigtig godt i spænd og supplerer hinanden godt. De bliver bragt til en parallel verden hvor de indiske guder og ånder holder til og her skal de indsamle bestemte artefakter til at stoppe dæmonen, som Aru kom til at slippe fri. En dæmon der også gemmer på hemmeligheder og en fortid, der er meget forbundet med Aru. Jeg har tidligere fundet den indiske mytologi utrolig spændende, så jeg synes det var fedt at gå i dybden med det igen.

Jeg er overbevist om at hvis man tidligere har læst Rick Riordans bøger, så er denne også et hit. Hvis man er til vildt underholdende, medrivende og fremragende fantasy - så kan den helt klart anbefales. Jeg glæder mig i hvert fald til at læse mere om Aru og måske også tage mig sammen og læse nogle af de andre af Ricks bøger!

Tak til Straarup & Co for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Straarup & Co
Original titel: Aru Shah and the End of Time
Udgivet i: 2018 (på engelsk) og 2019 (på dansk)
Antal sider: 396
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar