fredag den 14. juni 2019

Shannon Dunlap; Izzy + Tristan [Anmeldereksemplar]

Shannon Dunlap; Izzy + Tristan [Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls]

Bagsidetekst:
En både tidløs og tidstypisk kærlighedshistorie, en moderne Romeo og Julie.

Tristan er 16 år, genial til skak og bor hos sin tante i Brooklyn sammen med sin fætter Marcus. Marcus er pusher. Han styrer nabolaget med hård hånd og udnytter Tristan og hans skaktalent til at vinde penge fra folk. Da Izzy og hendes pæne middelklasse-familie flytter til kvarteret, forelsker hun og Tristan sig hovedkulds i hinanden. Men deres kærlighed giver dem store problemer - ikke kun fordi de kommer fra to helt forskellige miljøer, men også fordi Marcus har udset sig Izzy som sin kommende kæreste.

Izzy + Tristan er historien om den første store kærlighed - en kærlighed, som må holdes hemmelig.

Jeg har aldrig læst Romeo og Julie, men jeg har set filmen og har en ide om grundtrækkene i historien. Om dette derfor er en moderne fortolkning ved jeg ikke helt, men jeg kan helt klart se paralleller til Shakespears historie.

Ligegyldigt hvor lidt eller hvor meget den end ligner, så er det en virkelig god historie. Det er en historie om en umulig, men ufattelig stor kærlighed. Om livstile og det samfund vi lever i. Om at turde sige fra og stå på egne i et samfund hvor vi bliver udnyttet - også af dem der burde passe på os. Tristan og Izzy må også skjule deres forhold, hvilket heller ikke gør det nemt for dem. Alle tegn på forelskelse skal skjules og det kan være svært når det er en altopslugende kærlighed.

Den handler også om racedeskrimination. For Tristan er sort og Izzy er hvid. Derfor bliver der set skævt til deres kærlighed og de ender ofte i nogle misforståede situationer. Ligesom med Angie Thomas' bøger, "The Hate U Give" og "On the Come Up", giver "Izzy + Tristan" et skræmmende billede af hvordan det må være at leve, som sort i en hvid verden, men også hvordan det er for en hvid at leve i en sort verden. Izzy og hendes forældre flytter til Brooklyn, hvor de nærmest er de eneste hvide og det er heller ingen dans på roser.

Jeg vil ikke afsløre hvordan den ender, for hvis den skal ligne Romeo og Julie, giver det vel lidt sig selv ... Dog vil jeg sige at der er nogle ting ved slutningen der gør den meget gribende - jeg vil ikke sige hvad, det må I selv læse jer frem til, men det giver stof til eftertanke: for hvad sker der egentlig?

Sammen med Angie Thomas' bøger, er det en skræmmende, realistisk og smuk fortælling om ung kærlighed. Om at vælge livet og dermed turde sige fra overfor personer der ikke vil en noget godt. Den handler om familiesammenhold eller mangel på samme. Den er helt klart værd at læse!

Tak til CarlsenPuls for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: CarlsenPuls
Original titel: Izzy + Tristan
Udgivet i: 2019 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 350
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar