onsdag den 19. juni 2019

Ulrikke Falch & Sofie Frøysaa; Jenteloven [Anmeldereksemplar]

Ulrikke Falch & Sofie Frøysaa; Jenteloven [Anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Bagsidetekst:
Hvorfor er piger oftere psykisk syge end drenge? Hvorfor synes mere end halvdelen af pigerne på ungdomsuddannelserne, at de er for tykke? Og hvorfor undskylder vi dårlig opførsel hos drenge med: "han flirter bare (du ved jo, hvordan drenge er)"?

Vi ved, at det må ændres. Så vi har lavet vores egen lov. Og den har vi tænkt os at følge resten af livet.

Vi ved også, at vi er sygt meget stærkere, når vi står sammen. Så nu laver vi et squad af kampklare piger - og vi har tænkt os at forandre verden. Vil du være med?

Dette er også en bog der efterhånden har ligget et godt stykke tid, ja, jeg læser meget lystbetonet og derfor er der noget der kommer til at ligge længere end andet - undskyld på forhånd.

Men - det er helt klart en bog der skal læses! Af alle. Unge og voksne. Piger og drenge.

Ikke alene giver den et indblik i hvordan det var for Ulrikke og Sofie at vokse op. Deres problemer med drenge. Deres tanker omkring deres krop. De uretfærdigheder de har oplevet. Erfaringer de har med systemer som burde have hjulpet dem, men som ofte bare gjorde hele værre.

Den kommer også med gode råd til hvordan man skal reagere i forskellige situationer. Hvad man kan sige når klassens klovn igen gør grin med en eller hvis man bliver gramset på i byen og man ikke vil have det.

Samtidig kommer den også med fakta og tal der bevidner om hvor svært det har været - og til tider stadig er - at være kvinde/pige. At drenge skal have lov til at være drenge, mens piger ikke må være larmende og vilde med idræt. Hvilke problemer det kan medføre når lærere ikke tør stoppe fx klassens klovn i at gøre grin med piger eller når der er seksualundervisning og læreren selv er flov over emnet.

Det er en øjenåbner. Den giver stof til eftertanke og jeg kom også til at tænke på nogle episoder jeg har oplevet, hvor jeg helt klart burde have sagt fra, men ikke turde fordi jeg var bange for at blive udelukket, kaldt grimme ting eller grint af. Det er ikke i orden! Vi skal behandle hinanden pænt. Spørge hinanden om vi har det godt og hjælpe hvis der er brug for det.

Bogen er en løftet pegefinger. Til drengene om at opføre sig pænt. Til pigerne om at turde være dem selv, stå ved deres meninger og turde sige fra, uden frygt. Det kan være svært ja, men ikke desto mindre skal det gøres. For ellers bliver her ikke til at holde ud til at være ...

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet i: 2018 (på norsk og dansk)
Antal sider: 191
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar