fredag den 25. september 2020

Suzanne Collins; Hunger Games [Anmeldereksemplar]

Suzanne Collins; Hunger Games [Anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Bagsidetekst fra "Dødsspillet":
Vinderen bliver rig og berømt. Taberen dør. Lad Dødsspillet begynde.

I landet Panem er magthaverne nådesløse over for befolkningen og tvinger dem hvert år til at udvælge én pige og én dreng fra hvert af Panems tolv distrikter, som skal deltage i Dødsspillet  en kamp om liv og død på direkte tv.

Da 16-årige Katniss frivilligt tager sin lillesøsters plads i Dødsspillet, betragter hun det som en dødsdom. Men Katniss har før haft døden tæt på.

Så skete det endelig! Jeg har fået læst "Hunger Games"-bøgerne. Jeg har haft dem stående i min bogreol virkelig længe, men da jeg modtog "En fortælling om sangfugle og slanger", blev jeg tilbudt bøgerne i den nye udgave og jeg sagde ja tak. Jeg frygtede at de bare ville strande, men nej, jeg var fire dage om at læse dem! Og wow - hvilken læseoplevelse det var!

Jeg har set filmene flere gange - bl.a. lige efter jeg havde læst historien om Snow, så jeg havde handlingen frisk i erindring og selvom jeg synes filmene er gode, så er der ingen tvivl om at bøgerne er bedre. Meget bedre! Dog synes jeg at filmene lægger sig rigtig meget op af bøgerne og det er jeg glad for. Der er ikke noget værre end når der bliver lavet alt for meget om fra bog til film. Der er selvfølgelig ting der er lavet om og udeladt, men jeg synes alligevel at filmene matcher bøgerne godt. 

Jeg var dog overrasket hvor langt ude Katniss er i bøgerne, i modsætning til filmene. Jo bevares, hun er ked af det, rasende, gal, såret, fortvivlet og meget mere i filmene, men i bøgerne ender hun jo med at være helt til rotterne flere gange. Hun er med andre ord; fuldstændig knust. Hun har haft et skrækkeligt liv og er bare nedbrudt. Det bliver ikke bedre af at skulle deltage to gange i Hunger Games og hvad hun ellers bliver udsat for. 

Da jeg mødtes med min bogklub snakkede vi om, om Katniss og Peeta mon egentlig er lykkelige sammen. Jeg tror ikke nødvendigvis at de har et lykkeligt liv, men jeg tror at de støtter hinanden. Elsker hinanden - på deres egen måde. De har oplevet forfærdelige ting sammen, og jeg tror at det er en af hoved årsagerne til at de er sammen. Der er ingen andre der kan forstå det de har været igennem. 

Selvom bøgerne efterhånden har en del år på bagen, den første bog kom i 2008, så er de stadig værd at læse. Jeg var - selvom jeg kender historien - fuldstændig opslugt af alle de små detaljer der ikke er med i filmene. Jeg har opslugt af historien og skildringen af personerne. Der er så meget mere dybde i bøgerne. Jeg strøg igennem dem og jeg nød virkelig at læse Katniss' historie og lære hende bedre at kende.

Jeg er virkelig glad for at jeg har fået dem læst og jeg synes bestemt at de er alle roserne værd. De er utrolig medrivende, nervepirrende og spændende. Som læser sidder man helt ude på kanten af stolen, og ja, selvom jeg kendte fortællingen fra filmene, er det altså noget andet at læse om alle de prøvelser som Katniss skal igennem. Det er ikke småting og jeg forstår godt hendes kvaler og nedbrudte sind.

Hvis du, som mig, endnu ikke har fået dem læst, kan jeg kun opfordre dig til at gøre det. Det er en suveræn læseoplevelse, som bliver siddende hos dig længe efter du har vendt sidste side.

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: "The Hunger Games", "Catching Fire" og "Mockingjay"
Samlet bedømmelse: 6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar