onsdag den 3. maj 2023

Maja Lunde; Hvidbjørn [Uopfordret anmeldereksemplar]

Maja Lunde; Hvidbjørn [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Eventyrlystne Liv er endnu en gang stukket af fra arbejdet på gården for at være sammen med sine dyrevenner i skoven. Pludselig rasler det i buskene og knager i grenene, og før Liv kan gøre noget, sår en stor hvid bjørn foran hende.
Samtidig, langt bort, hersker en ulykkelig dronning over et svindende rige. Hun har kastet en forbandelse over Hvidbjørn og naturen. Da Liv og Hvidbjørn mødes, kommer ondskaben tættere på, og Liv må kæmpe en hård kamp for at redde Hvidbjørn, kærligheden og verden.


Smukkere bog skal man lede længe efter. Maja Lunde, der tidligere har fortryllet med historien om ”Snesøsteren” (som jeg læser troligt hver jul) og ”Solvogteren”, har slået sig sammen med Hans Jørgen Sandnes, kendt fra ”Krypto”-tegneserien, om at give nyt liv til et gammelt norsk eventyr, ”Kvitebjøn Kong Valemon”, eller ”Prins Hvidbjørn”.

Historien minder lidt om eventyret ”Østen for Solen og Vesten for Månen”, bortset fra at der ingen grimme trolde er med, men til gengæld en skinsyg og jaloux dronning. Samtidig mindede den mig om en roman jeg læste for nogle år siden, ”Echo North”, der også handler om en pige hvis tilfangetager, bliver forvandlet om natten (hvis jeg husker rigtigt).

Handlingen gengives fint i bagsideteksten, så jeg vil egentlig hellere skrive lidt om hvad jeg synes om historien og ikke mindst de flotte illustrationer.

Historien er virkelig smuk – både i teksten og i illustrationerne. Der er egentlig ikke så meget tekst, men sammen med billedsiden, udgør det en fuldendt oplevelse. Der er helsides illustrationer i smukke levende farver. Der er flotte snirklede begyndelsesbogstaver, præcis som i de gamle eventyrbøger og der er liv og sjæl i hvert eneste billede.

Jeg blev meget rørt over historien og jeg nød virkelig at læse den. Axel er nok lige lille nok, men jeg tænker sagtens at Iris kan være med. Hun vil også finde de magiske genstande fornøjelige og den onde dronning, ja, ond.

Men der vil helt klart være noget at snakke om: de følelser som Liv har når hun er hjemme hos familien – at hun ikke hører til. Det at ønske sig mere. At man skal elske det der er indeni og ikke udenpå. Kampen mod den onde dronning. Og meget mere.

Det kan nemt gå hen og blive en af mine favoritter!

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Turbine
Original titel: Kvitebjørn
På dansk ved: Jeannie Morrigan Hee Malling
Udgivet i 2022 (på norsk) og 2023 (på dansk)
Antal sider: 232
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar