torsdag den 11. august 2016

10 spørgsmål #3: Sidsel Katrine Slej

10 spørgsmål #3: Sidsel Katrine Slej

Hvilken bog elskede du at få læst højt som barn?
Den første, der popper op i mit hoved er Ronja Røverdatter af Astrid Lindgren. Herefter tænker jeg på Søndeneng - også af Astrid Lindgren. Den sidste historie er lidt sørgelig og meget rørende, men jeg elskede den. Brødrene Løvehjerte har jeg også fået læst højt et utal af gange. Jeg var og er stadig Astrid Lindgren fan og nu er jeg i fuld gang med at indoktrinere mine piger til at blive det samme.

Hvad er den første bog du selv læste?
Det kan jeg ikke huske. Men min mor siger, at det første jeg læste selv var pixibøger, som jeg havde et hav af. Derudover var jeg abonnent på Anders And & Co. Anders And var en af de vigtigste årsager til at jeg lærte at læse tidligt. Som barn var jeg rimelig besat af den and og jeg var nok ret dyr i drift da jeg selvfølgelig skulle have Anders And & Co. hver uge, månedens jumbobog og så var der også et særligt weekend-Anders And blad, som jeg selvfølgelig også var nødt til at have.

Din yndlingsbog som barn/ung?
Jeg elskede bogserien om Pigen med den blå cykel af Régine Deforges. Som i ELSKEDE! Det er historiske romaner, hvor handlingen i de første bøger udspiller sig i Frankrig under Anden Verdenskrig. De er fyldt med spænding, kærlighed, action og et imponerende persongalleri. Hovedpersonen befinder sig på mirakuløs vis heeeelt tilfældigt altid lige der, hvor de store historiske begivenheder udspiller sig, men bøgerne er så gode at det uden problemer tilgives. Det var disse bøger, der fik mig til at elske historiske romaner og vækkede en stor interesse for 2. Verdenskrig.

Desuden husker jeg en bog der hedder En pose kugler af Joseph Joffo. Den fik jeg læst højt af min frankofile mormor og den handler om den jødiske forfatters erindringer om hans flugt som dreng igennem det besatte Frankrig. Også en fantastisk bog.

Din yndlingsbog som voksen?
Det er rigtig svært kun at nævne én, for der er mange. Nordkraft af Jakob Ejersbo gjorde et stort indtryk på mig. Jeg har læst samtlige bøger af John Steinbeck og elskede dem alle. Jane Austen er jeg også fan af. Jeg er vild med Ken Folletts historiske romaner, Hobitten, Ringenes Herre-bøgerne, Harry Potter-bøgerne og The Hunger Games-bøgerne. Desuden har jeg læst alle Wallander-bøgerne. I dem er hovedpersonen en karakter man nærmest kommer til at anse som sin personlige ven.

En bog du aldrig er blevet færdig med at læse og hvorfor.
Hehe - sådan en bog findes der. Det er bind 2 i en serie, der ellers er meget populær. Jeg læste bind 1 uden at være fanget, men fik at vide, at det kunne jeg ikke undgå at blive, hvis jeg fortsatte med serien. Jeg gik endegyldigt koldt i bind 2. Jeg tror det handler om at alting er beskrevet så utrolig detaljeret på bekostning af tempoet og spændingen. Hver gang der skete noget spændende blev det efter min mening ødelagt af alt for mange og lange forklaringer og beskrivelser. Serien er fantasy for unge. Inden for lige præcis denne specifikke genre foretrækker jeg personligt bøger der foregår i et relativt højt tempo. Jeg bliver hurtigt irriteret, hvis noget er for overdrevet beskrevet og dermed trækkene tingene i langdrag. Også selvom det er gjort på en smuk og stemningsfuld måde. Jeg kan sagtens forstå, hvis man kan lide at fordybe sig i smukke beskrivelser - det kan jeg også selv, men primært når jeg læser andre genrer. Desuden fik det mig heller ikke til at synes bedre om bøgerne at stort set samtlige overnaturlige væsner man nogensinde har hørt om, fandtes i bøgerne. Det blev for meget.

En bog du har på din tbr-liste, men som du godt ved at du aldrig får læst.
Ovenstående bind 2.

Når du skal vælge hvad du vil læse, hvordan gør du så?
Jeg læser anmeldelser hos forskellige bogbloggere. Her kan jeg hurtigt danne mig et overblik over om en given bog er noget for mig.

En bog der minder dig om et særligt tidspunkt i dit liv.
Igen må jeg nævne Ronja Røverdatter. Da jeg blev konfirmeret fik jeg et splinternyt eksemplar af min mor - det gamle eksemplar var laset og helt slidt op af mange genlæsninger. I hendes tale til mig sammenlignede hun mig med Ronja. Hun syntes jeg mindede om hende.

Jeg hørte Michael Jacksons "History"-album mens jeg læste Harry Potter og når jeg hører sange derfra, minder det mig om specielle scener i bogen. Har du det også sådan med noget musik?
Sådan har jeg det med mine egne bøger. Ikke rigtig med andre bøger. Hovedpersonen i mine bøger er, som jeg selv, vild med heavy metal. Hendes smag er måske nok lidt blødere/yngre end min. Hun er i bøgerne fan af metalcore bandet A Pint of Blood. Det skal i virkeligheden forestille at være bandet Bullet for my Valentine, som er et rigtigt band. Deres tidligere navn var 12 Pints of my Girlfriends Blood og det er dem hun er inde at høre i Sanddrømmeren, hvor hun bliver kidnappet. Deres musik passer bare så perfekt til spillestedsscenen. Det er vred musik på den helt rigtige og frustrerende teenageagtige måde. Jeg kunne høre det for mig da jeg skrev scenen.

Hvis du skulle anbefale mig en bog, hvilken skulle det så være?
Hvis du ikke har læst Pigen med den blå cykel bøgerne vil jeg anbefale dem. Bog 1 minder meget om Borte med blæsten, men de næste bøger i serien er helt deres egne. Jeg ville også overveje En pose kugler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar