søndag den 21. august 2016

R.J. Palacio; Wonder

R.J. Palacio; Wonder

Bagsidetekst:
Jeg vil ikke prøve at beskrive, hvordan jeg ser ud. Hvad du end tror, så er det sikkert meget værre. August "Auggie" Pullman blev født med et deformt ansigt, der har forhindret ham i at gå i skole. Indtil nu ... Snart skal han begynde i en helt almindelig 5. klasse. Det er aldrig nemt at være "den nye". Især ikke, når man ser ud som Auggie. Men indeni er han som alle andre. Eller som han selv siger: "Den eneste grund til, at jeg ikke er helt normal, er, at folk ikke ser mig sådan.

Jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle forvente af den her fortælling. Jeg har hørt meget godt om den, men ikke helt forstået meningen trods de rosende ord. Nu vil jeg klart anbefale den til alle jeg kender!

Ikke alene er det en historie om at August skiller sig ud. Han er anderledes. Så markant anderledes at folk taber kæben når han træder ind i lokalet. Alien. Monster. Han bliver kaldt mange forfærdelige ting. Søn. Bror. Ven. Han bliver også kaldt mange kærlige ting. For August er en dreng med en vanskabt ansigt. Et ansigt der er blevet opereret på siden han var helt lille. Hans forældre har beskyttet ham og hans søster har stået bag ham hele vejen - det kan de ikke nu.

For nu skal August i skole. I 5. klasse - og han er super nervøs! Dette med god grund. For selvom han får venner, er livet i 5. klasse bestemt ikke nogen dans på roser. Børnene er bange for "Smitten". For August. Børn i 5. klasse kan være ret så onde (også i 5. klasse!).

Disse børns forældre er ikke meget bedre! Tænk sig, hvad de kan finde på - vor herre bevars. Jeg sad hovedrystende og tænkte, at det her skrev hun virkelig ikke (når I har læst bogen, ved I hvilket sted jeg mener).

Men det er også en historie om ikke at lade sig knække - for det gør August ikke. Selvom han bliver skubbet i jorden flere gange (både fysisk og mentalt), bliver han ved med at rejse sig. Han indgyder mod hos sine klassekammerater. Han får dem til at smile. Han bringer glæde ind i deres liv. Måske ikke noget de vil indrømme i starten, men som tiden går begynder de så småt at anse ham for en af dem - også selvom han ikke ligner dem udenpå.

Jeg må indrømme at jeg sad og kneb en tåre i slutningen af bogen, for det var så fint (lidt amerikansk, måske, men stadig fint). Det er en historie om accept. Accept af hvordan vi ser ud - både inden i og uden på. Accept af hinandens forskelligheder, svagheder og styrker. Indsigt i at man ikke kan klare sig alene. Og ja, en historie om en helt unormal dreng, der bare gerne vil være normal.

Alle mennesker i verden burde opleve at få et stående bifald 
mindst én gang i livet, fordi vi alle overvinder verden.

Tak til Alvilda for anmeldereksemplar!
Fakta:
Forlag: Alvilda
Original titel: Wonder
Udgivet i: 2012 (på engelsk) og 2014 (på dansk)
Antal sider: 364
5 ud af 5 stjerner

3 kommentarer:

  1. Åh, den lyder så fin og rørende! Jeg må få den læst engang!

    SvarSlet
  2. Jeg knuselsker den her bog med hele mit hjerte, og bare ved at tænke på den, så er jeg tæt på at knibe en tåre. Det er SÅ vigtig en bog!

    SvarSlet
  3. Den er simpelthen vidunderlig, og lige som Rikke, bliver jeg da lige en kende fugtig i øjenkrogene, bare ved tanken om lille Augie ... Nurgh altså ...

    SvarSlet