fredag den 19. august 2016

Siri Pettersen; Odinsbarn

Siri Pettersen; Odinsbarn (Ravneringene, #1)

Bagsidetekst:
Forestil dig at mangle noget alle andre har. Noget som beviser, at du hører til i denne verden; noget så vigtigt, at uden det, er du ingenting: En pest, en myte - et menneske.

Som ung opdager Hirka, at hun er et odinsbarn - en haleløs råddenskab fra en anden verden. Foragtet. Frygtet. Og jaget. Hun aner ikke længere, hvem hun er og er tilmed på flugt for sit liv. Men dette er kun begyndelsen, og Hirka er ikke den eneste råddenskab, der er kommet fra en anden verden, men måske den eneste, der ikke er kommet for at dræbe.

Den her bog er blevet skamrost. Rost til skyerne, nej højere endnu. Til månen. Og det er fuld fortjent!

Jeg må indrømme at jeg synes den var lidt lang tid om at komme ordentlig i gang, men nu hvor jeg er færdig med den, kan jeg godt se at det gav mening. Der er et kæmpe persongalleri der skal introduceres. En hel samfundsstruktur skal beskrives og forstås. En mytologi med guder, myter og sagn der skal forklares. Selvom det tager lidt tid, synes jeg ikke det var kedeligt. Forfatteren må have lagt et kæmpe research-arbejde bag og det tager jeg hatten af for.

Samtidig er det altså ikke en simpel fortælling om de gode, de onde, kærlighed og venskab. Det er en fortælling med mange facetter og lag. Om at være anderledes end alle andre. Skræmt og alene. Dog stadig vellidt, elsket og beskyttet. Hirka er alt det og mere til. Hun ved ikke engang helt selv hvad hun er, hun ved dog at hun ikke hører til. Selvom hun føler hun hører til hos far. Hos Rime. Det sidste vil hun nok aldrig indrømme åbent, men som læser er man ikke i tvivl om hendes følelser. Eller hans.

Det er en historie om magtkamp. Om hvilke løgne der bliver fortalt for at holde sammen på en skrøbelig status quo. Om hvad der sker når de løgne bliver offentlige. Det er en historie om at finde sig selv og være tro mod sig selv.

Jeg følte mig suget ind i historie. Som om jeg gik ved siden af Hirka gennem skovene. Løb ved siden af Rime på vej til Blindbod. Mærkede sol og kulde mod mit ansigt. Det er ikke alene en historie der æder dig råt, det er en historie som du ikke slippe. Jeg vil have mere!

Fakta:
Forlag: Høst & Søn
Original titel: Odinsbarn
Udgivet i: 2013 (på norsk) og 2016 (på dansk)
Antal sider: 574
5 ud af 5 stjerner

Andre bogbloggere skriver om bogen:
Bibliotekattens Bøger
Skrivepulten
Windblown Pages

1 kommentar:

  1. Dejlig anmeldelse - jeg overvejer at læse den på et tidspunkt, og lysten er kun blevet større efter at have læst din beskrivelse :-)


    Mvh.
    Den lille Bogblog

    SvarSlet