fredag den 22. september 2017

Åsa Larsson; Pax 1-7

Åsa Larsson; Pax 1-7

Bagsidetekst på "Nidstangen":
Der sker mærkelige ting i den lille by Mariefred. Overnaturlige væsner vækkes til live. Brødrene Alrik og Viggo bliver udvalgt til at beskytte det hemmelige bibliotek under kirken. De gamle vogtere mener, at brødrene er for unge - så de arrangerer en højst usædvanlig prøve, hvor Alrik og Viggo skal være både modige og tænke hurtigt, hvis de vil overleve. Og oven i det hele er der krig i skolegården, hvor Simon og hans slæng tror, de skal bestemme det hele.

Det her er en serie jeg virkelig ville ønske jeg havde læst noget før! Jeg ved egentlig ikke helt hvad der har afholdt mig fra det - tid, overskud, lyst, måske - men nu er jeg i gang og jeg kan virkelig godt lide den. Det er dog gys, splatter og til tider uhyggeligt, hvilket jeg normalt plejer at afholde mig at læse, men her gør det mig ikke så meget.

I serien følger vi de to drenge Alrik og Viggo der er sendt i familiepleje i Mariefred. Deres mor er alkoholiker og kan ikke tage vare på dem - de ting de har været udsat for af deres mor, gør ondt i maven at læse om. De har været efterladt, nogle gange flere dage af gangen, de har ikke haft penge til mad, ikke haft penge til nyt tøj eller til at komme i bad. Ikke en god opvækst for nogen børn, og derfor har de svært ved at tilpasse sig.

Alrik og Viggo holder dog godt sammen - selvom de godt kan være uenige og gøre hinanden kede af det, finder de altid ud af det og bliver gode venner igen. Flere gange undervejs i bøgerne bliver deres sammenhold testet og indtil videre holder det - men der er jo flere bind undervejs, så hvem ved hvad der sker.

Drengene får dog venner i Mariefred, bl.a. et ældre søskendepar der beskytter et hemmeligt bibliotek. I det bibliotek er der bøger om alt muligt og snart lærer Alrik og Viggo at Mariefred langtfra er et sikkert sted at bo. Faktisk er det idyllen ved at krakelere og fjenden venter utålmodigt udenfor. Alrik og Viggo har en stor rolle at spille - men hvilken, er de dog ikke helt sikre på. De ved dog at de vil hjælpe med til at beskytte Mariefred og de borgere der bor der. Det er dog lettere sagt end gjort.

Noget af det jeg virkelig synes er fedt i denne serie, er illustrationerne der er undervejs i bogen. Jeg vil på ingen måde sige at bogen er illustreret, for det er der ikke nok til, men dem der er, underbygger historien og ikke mindst den uhyggelige stemning rigtig godt. Tegningerne er sort/hvide og det i sig selv, giver bare noget ekstra. For mit synspunkt er det eneste negative ved illustrationerne, at jeg ikke har dannet mig eget billede af personerne. Når jeg tænker på Alrik og Viggo, ser jeg dem, som de er illustreret i bogen - det gør mig egentlig ikke så meget, men jeg kan godt savne at have dannet mit eget billede først.


Jeg giver serien mine varmeste anbefalinger! Både til drenge, piger, unge og voksne. De unge læsere vil få en fed historie, med masser af fart og drama. De voksne læsere vil få et indblik i hvad der kan ske med en lille by hvis ikke der er sammenhold. Vi lærer også hvor vigtigt det er at sige sandheden, i stedet for at fortie den. At man ikke kan løbe fra hvem man er samt meget mere. Jeg synes det er - på trods af gyserdelen - relevante historier, som helt klart er tiden værd!


Bøger i serien:
Nidstangen - 168 sider
Grimmen - 208 sider
Mylingen - 216 sider
Bjæren - 244 sider
Gespenst - 232 sider
Nøkken - 232 sider
Pestmageren - 224 sider

Fakta:
Forlag: Alvilda
5 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar