onsdag den 6. september 2017

Julie Kagawa; Iron Fey 1-4 [Sponsoreret]

Julie Kagawa; Iron Fey 1-4 [Sponsoreret indlæg af HarperCollinsNordic]

Bagsidetekst af første bind, "Jernkongen":
Jeg for gennem skoven, grene og blade slog mig i ansigtet, og jeg fulgte efter Grimalkins skygge så godt, jeg kunne. Bag mig hørtes lyden af grene, der knækkede, snerren, der gav genlyd, og den vrede goblinchef, der bandede, blev højere og højere i mine ører. Jeg hev efter vejret, og mine lunger brændte, men jeg tvang mine ben til at fortsætte, da jeg vidste, at jeg ville dø, hvis jeg snublede eller faldt.

Meghan Chase har en skæbne, som hun aldrig havde forestillet sig. Lige siden hendes far forsvandt for øjnene af hende for 10 år siden, har hun følt, at hun var lidt forkert. Hun har ikke rigtig passet ind, hverken i skolen eller derhjemme. Da en mørk fremmed begynder at holde øje med hende - og hendes bedste ven pludselig bliver mærkelig overbeskyttende, ved hun at noget er galt. Men hun kunne aldrig have gættet sig til sandheden - at hun er datter af en mystisk elverkonge, og at hun er en brik i et større magtspil. Nu har hun et valg; hvor langt vil hun gå for at redde dem hun elsker, og for at stoppe en ondskab, som intet magisk væsen nogensinde har vundet imod. Heller intet har forberedt hende på, at hun vil stå ansigt til ansigt med sit livs kærlighed, en ung prins, som hellere vil se hende død, end at lade hende røre hans iskolde hjerte.

Det er længe siden at jeg har læst en serie så hurtigt. Jeg blev dog en smule presset til det, da jeg modtog "Jernridderen", bog nr. 4 til lektør, og ikke havde læst de andre - derfor skyndte jeg mig at få dem læst. Heldigvis havde HarperCollinsNordic været så venlige at sende mig de foregående bøger som e-bøger og jeg fandt dem også på biblioteket.

Når det så er sagt - så er det helt klart en serie jeg føler der bliver omtalt alt alt for lidt! Selvom bøgerne er hurtigt læst - har læst dem på lidt over 3 timer - så er historien langt fra kedelig og jeg var underholdt hele vejen igennem og nød at kunne læse en serie til ende og ikke skulle vente i lang tid på næste bind. Selvom jeg læste bøgerne lige efter hinanden, fandt jeg det rigtig fint at der en form for referat i starten af hver bog. Det er skrevet ind i historien, så det passer til flowet i fortællingen og det fungerer rigtig godt. Her tænker jeg især på dem der har måttet vente på de næste bind.

Jeg har tidligere læst de to første bind i Julies "Sagaen om Talon" og "Iron Fey" minder meget om den: mennesker der opdager at der er en skjult verden, lige for øjnene af os, og som på en eller anden måde enten skal bekæmpes eller reddes. Sproget i begge serier er meget lig hinanden også - Julie har et virkelig dejligt skriftsprog med mange detaljer og beskrivelser, dog uden at det bliver kedeligt. Samtidig får hun blandet en god portion humor ind i dem, så jeg sad flere gange og klukkede over Pucks små stikpiller og humor - han er fantastisk!

Begge serier omhandler også umulig kærlighed - nu har jeg ikke læst Talon færdig (endnu!), så jeg ved ikke hvordan den ender, men Meghan og Ash, i "Iron Fey", må gå så grueligt meget igennem. I andre fortællinger har jeg godt kunne føle at det blev for meget, men i denne fungerer det rigtig fint. De har prøvelser der skal klares og selvom de begge to godt kan klynke lidt over det, var det ikke et irritationsmoment for mig. Tværtimod. Jeg kunne fint sætte mig ind i deres tanker, følelser og flere gange mærkede jeg en knugen om hjertet, når der igen skete noget uforudsigeligt, som skilte dem ad.

Jeg synes bestemt ikke denne serie har fået nok ros og omtale. Den er blevet omtalt som den nye "Twilight" og det synes jeg er fuldt fortjent. Der er drama, kærlighed, humor og meget andet der bare fungerer. Det svære valg om hvem Meghan skal være sammen med, kan minde om Bellas valg mellem Jacob og Edward. Den skjulte verden, som både Meghan og Bella opdager. Der kan drages mange paralleller. "Iron Fey" fortjener så meget mere omtale. For mig er det en virkelig fremragende, følelsesladet og fantastisk fantasy fortælling som burde læses af alle young adult fantasy fans!


Tak til HarperCollinsNordic for e-bøgerne! (Papirbøgerne på billedet er lånt på biblioteket)

Fakta:
Forlag: HarperCollinsNordic
Udgivet i: 2017 (på dansk)
Antal sider:
#1 - Jernkongen: 366 (4 ud af 5 stjerner)
#2 - Jerndatteren: 367 (5 ud af 5 stjerner)
#3 - Jerndronningen: 381 (5 ud af 5 stjerner)
#4 - Jernridderen: 400 (5 ud af 5 stjerner)