torsdag den 10. juli 2014

Ai Mi; Forbudt kærlighed


Ai Mi; Forbudt kærlighed

Jingqiu er barn af den kinesiske kulturrevolution. Hun er kvik, nysgerrig og velbegavet, men hendes forældre er faldt i unåde. Faderen henslæber sit liv i en arbejdslejr, og moderen, der er blevet stemplet som kapitalist, kæmper en hård kamp for at forsørge Jingqiu og hendes to søskende. Trods familiens dårlige omdømme udvælges den unge kvinde til at deltage i et projekt, der skal fremme Formand Maos ideer. Hun sendes til en lille kinesisk landsby langt ude på landet, hvor hun skal indsamle viden, der skal bruges i en historiebog for skoleelever. Jingqiu gør sig den allerstørste umage for at falde til og udfylde den rolle, hun er blevet tildelt. Men noget står i vejen for hendes ønske om at efterleve Kulturrevolutionens idealer: Hun forelsker sig. I Jianxin - en ung mand, der er søn af en af de mest magtfulde generaler i det kinesiske samfund. Kærligheden spirer mellem de to unge mennesker, skønt de begge er klar over, at deres følelser for hinanden er ilde set og aldeles upassende.

Denne bog fangede min interesse, til dels fordi jeg synes forsiden er meget stemningsfuld og fordi man ikke ved hvem der har skrevet den.

Som det fremgår af teksten bagpå bogen, følger vi Jingqiu i hendes unge teenageår hvor hun prøver at finde sin plads i samfundet. Hun går i skole og arbejder hårdt og at hjælpe til med at forsørge familien. Hendes bror er også sendt på landet ligesom faderen, så der er kun Jingqiu, hendes lillesøster og mor - men de skal også sende penge til broren, fordi han ikke tjener nok på landet.

Da Jingqiu tager til Vestbyen, den lille landsby hvor hun sammen med nogle klassekammerater skal observere og undersøge hvordan folk lever, havde hun ingen ide om hvor meget dette besøg skulle ændre hendes liv. Hun forelsker sig i Jianxin, også kaldet Gamle Tredje, men fordi hun er så naiv som hun er, ved hun ikke hvad "at forelske" sig betyder. Hun er fyldt med ambivalente følelser, for på den ene side synes hun godt om ham, men det han gør finder hun meget upassende. Da han er rig og hun er fattig, vil han gerne hjælpe hende, i form af at give hende penge. Det kommer til at tage dem lang tid og mange stridigheder at komme dertil hvor hun tager imod dem.

Da hendes besøg i Vestbyen er overstået og hun er tilbage i sin hjemby, begynder hun for alvor at finde ud af hvor meget hun betyder for Gamle Tredje. Bortset fra at det er dybt upassende at han gør kur til hende, mens hendes arbejdssituation stadig er uklar og hun er så ung. Han proklamerer at han vil vente på hende, hvilket hendes mor ikke tror på.

Jingqiu forsøger at komme videre med sit liv, men Gamle Tredje bliver ved med at spøge i baggrunden og da han bliver syg, er hun ude af sig selv af bekymring. For var hans intentioner virkelig rene eller holdt han hende bare hen med løgn. Først da det er for sent går det op for hende, hvor meget han betyder for hende, at han virkelig elskede hende og at, selvom de ikke kan være sammen i den virkelige verden, altid vil være sammen i den åndelige.

Jeg synes denne bog var meget fascinerende læsning. Den giver et virkelig godt billede af hvordan det var at leve på den tid efter Kulturrevolutionen. Hvor hårdt det var, hvor fattige de fattige var og hvor stor en kamp dagligdagen var. Samtidig er det interessant at læse hvor uvidende ungdommen er om fx seksualitet og følelser. Dog bliver de mange meget detaljerede beskrivelser lidt lange en gang i mellem, og jeg havde nogle gange lidt svært ved at holde fokus, men alt i alt en rigtig udmærket bittersød fortælling om en kærlighed der er så stærk at den kan overleve alt.

Fakta:
Forlag: Politiken
Udgivet i 2014
Original titel: Under the Hawthorn Tree
Antal sider: 331
Læst på dansk
Målgruppe: Voksne

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar