søndag den 16. november 2014

John Green; Will Grayson, Will Grayson


John Green & David Levithan; Will Grayson, Will Grayson

På en råkold aften i et aldeles usandsynligt hjørne af Chicago krydses to teenagedrenges veje. De hedder begge Will Grayson. Deres verdner brager ind i hinanden og sammenflettes, og pludselig er intet som før. Samtidig opsætter Tiny Cooper, den flamboyante, homoseksuelle high school quarterback, en helt igennem fabelagtig musical, som kommer til at sende de to Will Grayson'er ind i nye forståelser af kærligheden, teenageårene, hinanden og dem selv.

Mød Will Grayson. Han går i high school, er bedste venner med Tiny Cooper, ellers rimelig venneløs, glad for musik, og muligvis/muligvis ikke forelsket i Jane. Han forsøger at leve efter to regler; at være ligeglad og holde kæft. Begge regler bliver brudt ofte - til stor irritation hos Will. Will og Tiny har været venner siden femte klasse, har altid beskyttet hinanden, selvom de ofte går hinanden rimelig meget på nerverne. Det resulterer i skænderier, tavshed og misforståelser. Tiny vil gerne sætte Will op med Jane, men Jane har muligvis/muligvis ikke en kæreste, Will vil gerne, Will vil ikke, Will bliver sur på Tiny osv.

Mød Will Grayson. Han går i high school, har ikke rigtig nogen venner udover Maura, som han egentlig finder rimelig irriterende. Han lider af en depression. Hans far ved han ikke hvor er og familien er fattig. Han er bøsse. Det er der bare ingen der ved. Udover Isaac. Isaac er Wills "internetkæreste". Han fortæller alt til Isaac. De aftales at mødes en kold aften i Chicago. I stedet for Isaac møder Will Will.

Mød Tiny Cooper. Tiny Cooper er langt fra tiny. Han er kæmpe stor. Han er bøsse. Han forelsker sig hele tiden, får hjertet knust hele tiden, men det får ham ikke til at opgive kærligheden. I bund og grund vil Tiny gerne gøre alle mennesker glade, især hans bedste ven Will. Da Tiny møder den anden Will Grayson, forandres alting dog. For den råkolde aften i Chicago forandres alle deres liv.


"Will Grayson, Will Grayson" er en fantastisk historie! Det siger jeg ikke kun fordi det er John Green der har forfattet den, men også fordi den virkelig har noget på hjertet. Det er ikke kun en fortælling om to teenagedrenge med det samme navn der tilfældigt mødes. Det er også en fortælling om modløshed, at være bange for alting, ikke at turde tage springet og tage det man gerne vil have.

Den første Will Grayson er forelsket i Jane, men han vil ikke indrømme det - hverken overfor sig selv, Jane eller Tiny. Han kan dog ikke finde ud hvad han skal gøre med den forelskelse, for det strider mod hans regler. Den anden Will Grayson er forelsket i Isaac, men Isaac er ikke den han giver sig ud for at være. Will er deprimeret og kan ikke finde ud af at komme op af det hul han har gravet sig ned i. Tiny vil gerne hjælpe begge Will'er. Samtidig vil han gerne gøre øge folks oplysning om homoseksuelle og derfor skriver han en musical om sig selv.

Tiny opdager dog at han bliver nødt til at skrive musicalen om, så den handler om kærlighed. For kærlighed er det overskyggende tema i denne bog. Både den vi føler for os selv, for bogen handler også om at finde sig selv, tro på sig selv og kende sig selv, men også den kærlighed vi føler for andre. For vores venner, som, selvom de kan være irriterende, er der for en lige meget hvad der sker. For familien, som er dem der støtter os.

Det er en fantastisk bog! Den er underholdende hele vejen igennem, den er sørgelig, den er hyle morsom til tider (sad og grinte for mig selv flere gange!) og det er virkelig en bog man tager til sig.

John Green har gjort det igen! (med hjælp fra David Levithan)

Tak til Politikens Forlag for bogen!

Fakta:
Forlag: Politiken
Udgivet i: 2010 (på engelsk) og 2014 (på dansk)
Antal sider: 390
Læst på dansk
5 ud af 5 stjerner

1 kommentar:

  1. Er selv igang med at læse bogen, og er indtil videre helt enig i din anmeldelse

    SvarSlet