mandag den 10. november 2014

Nina Vad Holtum; Ikonen


Nina Vad Holtum; Ikonen

Lærke Lind er specialist i at restaurere gamle og værdifulde russiske ikoner. Hun elsker sit arbejde og er en af de bedste inden for sit fag. Hun elsker også sin mand Steen, som hun har været sammen med i over tyve år. Så den dag, han forlader hende til fordel for en yngre kvinde, falder hendes verden fra hinanden. Midt i den opslidende skilsmisse bliver Lærke tilbudt en usædvanlig arbejdsopgave. Det danske kongehus er kommet i besiddelse af en sjælden ikon, der tilsyneladende stammer fra den russiske gren af familien - zar Nikolai II, der sammen med sin familie blev brutalt myrdet af bolsjevikkerne i 1918. Hvis det er sandt, vil det være en sensation. Lærke begiver sig ud på en rejse, der bringer hende vidt omkring i jagten på svar. Hvad hun ikke ved, er at hun følges tæt hele vejen af en person, for hvem ikonen betyder alt, og som blot venter på sin chance. Lærkes liv forvandles. Hendes før så trygge tilværelse ligger i ruiner, og hendes fredelige arbejde er blevet til et spørgsmål om liv eller død. Hun forstår, at hun selv må tage ansvaret for sit liv. Hun beslutter at handle - på en måde, der overskrider alle grænser.

"Jeg forlader dig." Sådan starter Lærkes historie. Manden Steen har fundet sig en yngre model og forlader Lærke fra den ene dag til den anden. Hun ved ikke hvad hun skal stille op med sit liv. Hun kan ikke samle sig om sit arbejde, sin families nyfundne glæde samt hendes egen begyndelse på overgangsalderen.

Samtidig bliver hun kontaktet af en fast kunde, der har spændende nyheder. Kongehuset er kommet i besiddelse af en meget sjælden ikon, og da Lærke ser det begynder hendes hjerte at banke - for hun har en ide om at hun står overfor et meget værdifuldt stykke historie. Hvor værdifuldt det er, finder hun dog først ud af da hun besøger Rusland og hendes gamle ven Vlad.

Hverken Lærke, den danske prins, Vlad eller nogen anden, har dog nogen ide om hvor fantastisk historien bag ikonen er. Der er kun to personer der kender sandheden og den ene af disse personer, vil gøre alt for at få ikonen tilbage igen, endda ty til mord og forfølgelse af Lærke. Ingen tager dog Lærke seriøst da hun fortæller om sin teori om at hun bliver forfulgt, hun får blot at vide at hun skal holde sig fra rødvinen om aftenen og slappe af.

Mens Lærke arbejder på ikonen, spøger skilsmissen dog stadig i kulissen, og hun træffer et valg der kan gøre hende fri, en gang for alle. Et valg der kun kan lade sig gøre, takket være familiemedlemmers nyfundne viden i den indianske kulturarv.

"Ikonen" er en spændende historie om en kvinde, hvis liv falder fra hinanden, men samtidig får hun muligheden for at få det liv som hun altid har drømt om. Der er lagt et kæmpe arbejde i det kunstneriske aspekt i bogen og det medfører at man virkelig fornemmer Lærkes passion for sit arbejde. Samtidig får læseren et indblik i hvordan Lærke kæmper med skilsmissen, og at det er en lettelse da hun finder andre kvinder der står i samme situation. Det er bestemt ikke en nem situation at stå i.

Da jeg var færdig med bogen, tænkte jeg at den var er en blanding af forskellige genre. Der er lidt Dan Brown i, med det historiske og kunstneriske aspekt, der er lidt "Kvinden der forsvandt", da Lærke er mere udspekuleret end man tror og der er et strejf af erotik, da Lærke opdager at selvom hun er blevet forladt til fordel for en yngre kvinde, så synes mænd stadig at hun er ret fantastisk.

En ganske fortrinlig og fængslende fortælling med mange forskellige facetter, der vil være noget for enhver smag!

Tak til Clausen Publishing for anmelder eksemplaret og til forfatteren for at have skrevet den!

Fakta:
Forlag: Clausen Publishing
Udgivet i: 2014
Antal sider: 304
Bedømmelse: 5 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar