onsdag den 31. december 2014

Året der gik - 2014Yes, jeg nåede i mål! Endda mere end i mål - da jeg havde nået 100 tænkte jeg, at så kunne jeg også godt nå 150. Det lykkedes dog ikke helt, og til mit eget forsvar er det endelige tal 141 (der er et par stykker der ikke er på Goodreads).

Hvad har jeg så læst i år? Jo, egentlig meget forskelligt. En hel del ungdomsbøger, både på dansk og på engelsk, der er sneget sig et par krimier ind hist og pist og så en del bøger for det voksne publikum også - her tænker jeg både på "almindelige" romaner, men også erotisk litteratur. Fik endelig taget mig sammen til at læse Crossfire-serien og jeg kan ikke vente til jeg får fat i det fjerde bind!


I dette indlæg vil jeg fortælle lidt om mine læseoplevelser i år, lidt af alle genre jeg har været igennem, der er ikke plads til alle dem jeg har læst, så ville indlægget blive aaaalt for langt.

God fornøjelse!"Hvis jeg bliver" og efterfølgeren "Where She Went" var et dejligt, rørende og meget følelsesladet bekendtskab. Jeg har desværre ikke nået at få set filmen "Hvis jeg bliver" endnu, men mon ikke det kommer. Det er en skøn historie om kærlighed, tab og sorg, og hvordan man kommer videre når alt håb synes ude. Hvis man kunne lidt "En flænge i himlen" er det her et must!


To af de krimier der satte stort indtryk på mig, var "Sønnen" af Jo Nesbø, som også var det første af ham jeg læste og "Der hænger en engel alene i skoven" af Samuel Bjørk. Begge meget stærke og ikke særlig behagelig læsning, men jeg blev alligevel grebet af dem begge og havde svært ved at lægge dem fra mig igen. Der skal helt klart så noget mere Nesbø på min læseliste til næste år, og så ser jeg frem til et gensyn med Mia Krüger og Holger Munch.
 

 To andre krimier/thrillere jeg fik læst i min sommerferie, var "Bogen om dig" af Claire Kendal og "Sandheden om Amelia" af Kimberly McCreight, som, selvom de er meget forskellige, var meget spændende! "Bogen om dig" handler om en ung kvindes kamp mod en stalker, der ikke vil slippe sit tag i hende og i "Sandheden om Amelia" følger en mors kamp for at opklare hvorfor hendes datter begik selvmord, eller....


Som skrevet i starten har jeg også fået læst en del erotisk litteratur, noget bedre end andet, men for mig er det nogle historier hvor jeg kan slå hjernen fra og bare lade mig følge med handlingen. Disse bøger kræver ofte ikke at man tænker så meget selv, men mere bare nyder historien. Jeg har fået læst alle bind i "The Submissive"-serien, og jeg synes det har fungeret godt med at se handlingen fra begge hovedpersoners synsvinkel, det giver lige lidt ekstra. "Slip mig fri" er første bind i trilogien om Nikki og Damiens meget turbulente, men også ekstremt følelsesladede forhold, da de begge to gemmer på grimme hemmeligheder."Et frækt væddemål" fandt jeg meget underholdende, for selvom det er en erotisk bog, er den også så meget mere. Det er en stor kærlighedshistorie og samtidig historien om at finde sig selv og turde være sig selv. "Blottet for dig" er den første bog i Crossfire-serien, og dem slugte jeg råt og hurtigt! Jeg glæder mig rigtig meget til at læse fjerde bind, for da sidste side i bind 3 var slut sad jeg virkelig og sultede efter mere - man kan da ikke bare lade sine læsere vente! Altså...Jeg er også faldet over nye dark fantasy-serier i dette år - bl.a. disse to fra Forlaget Tellerup. "Soulless" af Gail Carriger, som vel egentlig er mere steampunk end fantasy, men det er svært at skelne. I hvert fald var det fedt med noget anderledes og jeg synes humoren deri var fantastisk! Det samme med "Fortabt" af Jana Oliver, som handler om den unge dæmonfanger, der så gerne vil vise at hun kan selv, samtidig med at hun finder sit fodfæste i en mandsdomineret verden. To rigtig gode bøger, som jeg bestemt skal læse efterfølgerne til!

 

Denne sommer stod også på alle bøger i Divergent-serien, som jo bare er en fantastisk serie, der har det hele - kan dog stadig bedre lide bogen end filmen, men nu må vi se, de næste film i rækken kan jo overraske! En anden serie jeg blev introduceret for var Unremembered, jeg har lige læst 2'eren og jeg synes stadig det er en spændende og interessant serie, men jeg synes godt nok der er lang tid til 2016 hvor 3'eren kommer!
  

Jeg er helt pjattet med Laini Taylors fantastiske univers i Ønskekræmmerens datter-serien. Hun kan virkelig noget, det indrømmer jeg. Jeg læste det første bind og var dybt betaget, og den betagelse er ikke stilnet af med bind 2. Nu glæder jeg mig bare til det sidste bind i serien. Til jer der kan lidt fantasy, engle, dæmoner, kampen mellem det gode og onde og episk kærlighed - læs den!


En anden bog der virkelig har gjort indtryk i år, var "21 måder at dø" af Sarah Engell. Bogen handler om mobning af værste skuffe og hvor langt ud mobning kan drive både offer og mobber. Samtidig illustrerer den, hvor svært det er at komme mobning til livs, og hvor svært det egentlig kan være at snakke om mobning.
 

Det har også været året hvor der er væltet udgivelser af John Green ud af forlagene. Jeg var så heldig at få disse to skønheder af Politikens Forlag, og jeg nød dem virkelig! Skønne historier, på hver sin måde, men han kan altså også bare noget, det kan man ikke komme udenom. Hvis man var vild med "En flænge i himlen" og sporet og humoren i den, så skal man ikke snyde sig selv for "Will Grayson, Will Grayson" - det er en fantastisk hjertevarm fortælling.
 


Jojo Moyes er en forfatter man ikke har kunne komme udenom i år, og jeg har da også købt en del af hendes bøger (også på engelsk), og har da bestemt planer om at købe flere i det nye år. Jeg er vild med hendes skrivestil, med hendes måde at få fortalt nogle utrolig smukke historier, på en måde der gør det meget svært at glemme dem. Det er virkelig fortællinger man gemmer tæt ved sit hjerte!
 

Til slut, nok den smukkeste bog jeg har læst længe - "Eventyrbogen" af Peter Madsen. Den er virkelig noget for sig. Hvis man ikke har læst den, skal man gøre det, for den er både for store og små og man kan finde meget glæde i hans smukke illustrationer. Et must read for eventyrelskere!

Jeg glæder mig til at fortælle jer mere om mine læseoplevelser til næste år, og jeg håber at I stadig vil læse med derude!

Så er der vist kun tilbage og sige godt nytår!!

7 kommentarer:

 1. Du har bare fået læst et hav af bøger!!:D fantastisk! Glæder mig til at følge med i år 2015 - GODT NYTÅR!!

  SvarSlet
 2. Sikke mange bøger du har fået læst!
  Godt nytår til dig! :D

  SvarSlet
 3. I lige måde. Jeg ønsker dig lige så stor læselyst i 2015.

  SvarSlet
 4. Rigtig godt nytår. Jeg glæder mig til at følge med på din blog næste år :)

  SvarSlet
 5. Hold da op hvor har du nået mange bøger i 2014. Godt nytår.

  SvarSlet
 6. Hvor lyder det som nogle virkelig gode bøger, du har fået læst i 2014. Og hvor har du dog læst bredt - virkelig fedt at se! Du skal forresten virkelig læse mere Nesbø i 2015. Han kan i hvert fald virkelig anbefales :)

  SvarSlet
 7. Åh, så mange skønne bøger! Og, Jojo Moyes er virkelig kærlighed :)

  SvarSlet