søndag den 22. februar 2015

Astrid Heise-Fjeldgren; Den som tøver


Astrid Heise-Fjeldgren; Den som tøver (Terra Nova, #1)

Bagsidetekst:
Oplandet, foråret 0015.
På storskærmen nåede jeg at få et glimt af min far, smilende i sin Mine-uniform, inden et billede af mig tonede frem. Jeg fik hurtigt vendt mig væk og trak huen godt ned i panden. "Hvis nogen ser min søn..." min fars var væk, og han stirrede dødsensalvorligt ind i kameraet. "Du skal vide, Aik, at der altid vil være en plads til dig her."

Magthaverne i Oplandet har sat firmaet KK til at styre befolkningen med hård hånd. Elitens unge bliver sendt i Minerne for at få den pfekte uddannelse, mens de overflødige anbringes i lejre. Aik er sikret i Minerne sammen med sin far, men hvad er der blevet af hans mor og søster? Og er hans bedste ven endt i en af lejrene? Aik flygter fra Minerne og sin fars løgne for at finde svar på sine spørgsmål. Men før han ved af det, er han blevet en del af en oprørsgruppe, som planlægger en farlig aktion, der skal få folk til at vågne op og gennemskue KK's propaganda. 

Aik går i skole i Minerne. Han holder sig lidt for sig selv, men kan ikke undgå at opdage den lidt ældre Ken. Ken træner hårdt, men ikke af de grunde som Aik tror. Ken har nemlig en plan - han vil ud af Minerne og han vil have Aik med!

Aik er tvivlende, for han har jo fået fortalt at alt er dødt, ødelagt og efterladt uden for Minerne, men er det nu også sandheden? Han er stadig meget bekymret for sin mor og søster, så derfor beslutter han at følge efter Ken.

Uden for er intet som Aik havde forventet det. Der lever mennesker, som lever efter prepperens dagbog, om hvordan man lever i det fri, og kun er afhængig af en selv og hvad man selv kan bygge, samle, jage, dyrke osv. Men det er ikke alle der vil forsøge at leve i naturen. En gruppe oprører vil befri den store by, Store F, fra KK's dominans og de vil have Aik til at hjælpe sig!

Mens Aik forsøger at finde rundt i en helt ny verden, kan han ikke slippe tanken om sin bedste ven, Joak, lever han endnu? Er han kommet i en af lejrene? Men Joak er meget tættere på end Aik kunne turde håbe på og da aktionen mod KK's hovedkvarter skal i gang spiller Joak en afgørende rolle.

"Den som tøver" er ikke en egentlig historie, men derimod en transskriberet fortælling, som Aik giver en breder (en dataindsamlingsmedarbejder). Aik ligger nemlig syg på et skib, han ikke ved hvor sejler hen. Hvert andet kapitel foregår mens Aik er i Store F, mens de andre kapitler foregår på skibet, hvor Aik bliver "afhørt". Det kræver lige lidt tilvænning, for Aik er ikke ved sine fulde fem på skibet, og derfor er de kapitler til tider lidt mudrede og uforståelige.

Selve historien er dog spændende. Det er en dystopisk fortælling om en verden der er gået under fordi vi mennesker har udnyttet Jordens ressourcer og nu bøder vi for det. Samtidig er det fortællingen om håb. At man ikke skal miste håbet om at se sine kære igen og at man ikke skal opgive håbet om at jage supermagten på porten og starte forfra.

En ting der dog irriterede mig i starten, er at forfatteren selv har opfundet en del ord og udtryk - jeg sad længe og tænkte at det var stavefejl, men det er ikke. Energi blev til nrgi og perfekt blev til pfekt - argh! Men efterhånden som historien skrider frem lægger man ikke så meget mærke til det, man kan åbenbart vænne sig til meget!

Jeg glæder mig til at se hvor de andre bind tager os hen, hvad laver Aik på skibet, bliver han rask og finder han sin mor og søster?!

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet i: 2015
Antal sider: 339
4 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar