fredag den 6. juli 2018

Benjamin Alire Sáenz; Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder [Reklame]

Benjamin Alire Sáenz; Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder [Sponsoreret af CarlsenPuls]

Bagsidetekst:
Dante kan svømme. Det kan Ari ikke. Dante er veltalende og selvsikker. Ari har det svært med ord og tvivler på sig selv. Dante drømmer sig væk i poesi og kunst. Ari forsvinder i mørke tanker om den bror, der sidder i fængsel. Dante er lys i huden. Ari er meget mørkere. Man skulle tro, at en dreng som Dante ville være den sidste, der kunne bryde de mure ned, som Ari har bygget om sig selv.

Men da Ari og Dante mødes, sker der noget. De deler bøger, tanker, drømme og latter. De lærer hinanden nye ord og begynder langsomt at omdefinere hinandens verden. Og de opdager, at universet er et stort og besværligt sted.

Det er så fedt at se at der bliver oversat flere og flere ungdoms bøger, især bøger der har et par år på bagen. Nu er "Knivens stemme" endelig blevet oversat og så var det vist kun rimeligt at denne også blev. Hvis du følger bogelskere på Instagram, har du næsten ikke kunnet undgå at se billeder af denne. Og omtalen er fuldt fortjent - for det er en utrolig vigtig historie.

Det er historien om et spirende venskab, hvor Ari og Dante udfordrer hinanden - på godt og ondt. De finder begge to hvile i den anden, og sammen udvikler de et venskab udover det normale. Især da Ari vælger at redde Dantes liv. Det bliver en skelsættende oplevelse for dem begge to - især fordi de laver en regel om, aldrig at snakke om det. De får det ikke rigtig bearbejdet og især Ari kan ikke helt slippe det han gjorde - for hvorfor gjorde han det egentlig? Det og mange andre spørgsmål kæmper Ari rigtig meget med. Han er en tænksom teenager, der ikke rigtig kan sætte ord på sine følelser, måske fordi han bor i hjem, hvor der ikke bliver snakket om tragedierne. Storebroren der er i fængsel og farens indre sår efter at have været i krig. Ari forsøger at drukne sig i arbejde, skole og sin bil, for både at slippe tankerne om Dante, men også for måske at slippe tankerne fuldstændig. Han er frustreret over at han ikke får svar på sine uudtalte spørgsmål, måske ville det hjælpe hvis han ret faktisk spurgte. Men både Ari og Dante befinder sig i det ingenmandsland der er mellem barndommen og voksenlivet - for hvem er vi egentlig når vi ikke længere er legende børn, men heller ikke "rigtige" voksne?

Samtidig er det historien om hvordan normen er det i samfund vi lever i. Ari er mexicaner og føler at der er visse krav han skal leve op til. Han skal køre stor bil, arbejde og måske fra tid til anden rode sig ud i noget ballade. Han har et stort temperament, og det har han nogle gange lidt svært ved at styre. Under den forholdsvis hårde overflade han forsøger at opretholde, gemmer der sig dog en helt anden Ari. Den Ari der elskede at løbe i regnen med Dante, som læste poesi med Dante, som lærte at svømme af Dante. Den Ari der er sårbar og usikker på sig selv. Den Ari der er Dantes Ari. Den Ari han måske er lidt bange for at stå ved. Ari skjuler sine følelser for Dante for alle - inklusiv ham selv, måske faktisk mest ham selv. Og det er normen i det samfund han bor. Han kan ikke være homoseksuel. Ikke så nemt som Dante kan. Dante der er lys og har velhavende, veluddannede forældre, der øser af deres kærlighed. I Dantes samfund er det helt ok at være bøsse - lige indtil han træder tilbage over tærsklen til Aris verden. Nu er der to normset der kolliderer og det kan ikke andet end ændre livet for både Ari og Dante.

"Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder" er en fremragende bog om at voksne op i den tro at man er en bestemt slags person, blot for at opleve at det er man slet ikke alligevel. Det er historien om at lære at acceptere hvem man er og hvem andre er. Der skal være plads til os alle sammen, og det lærer Ari og Dante på en hård måde, men jeg tror, at netop fordi de har været så meget igennem, jo mere kan de støtte hinanden og måske åbne øjnene for dem der ser ned på dem. Måske kan de netop være forkæmpere for at alle skal have lov til at elske hvem de vil. Samtidig er det også et godt eksempel på hvor dysfunktionel en familie kan blive hvis der ikke tales om tingene. Hvis nu Aris mor oftere havde talt om Aris bror eller faren havde talt om sine oplevelser i krig, så havde Ari nok set anderledes på mange ting. Heldigvis bliver han dog klogere - både på forældrene, men også sig selv. Det hjælper ham med at indse hvad der er vigtigt for ham og givet ham modet til at turde række ud og tage det!Tak til CarlsenPuls for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: CarlsenPuls
Original titel: Aristotle and Dante discover the secrets of the universe
Udgivet i: 2012 (på engelsk) og 2018 (på dansk)
Antal sider: 400
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar