onsdag den 25. juli 2018

Gayle Forman; Jeg er faret vild [Reklame]

Gayle Forman; Jeg er faret vild [Sponsoreret af Gyldendal]

Bagsidetekst:
Freya har mistet sin stemme. Harun har mistet sin elskede. Nathaniel har mistet sit hjem.

Freya kan pludselig ikke synge midt i optagelserne til sit debutalbum, Harun er i gang med at planlægge sin flugt fra alt, hvad han nogensinde har kendt, og Nathaniel ankommer til New York med sin rygsæk, en desperat plan og intet at miste.

En tilfældig ulykke fører dem sammen, og inden de ved af det, har disse tre fremmede delt hemmeligheder med hinanden, som de aldrig har fortalt til andre.

I løbet af én skæbnesvanger dag begynder de alle at indse, at man kan finde sin egen vej ved at hjælpe andre med at finde deres.

Jeg er blevet meget fascineret af historier der kun spænder over et enkelt døgn. Ligesom "Release" af Patrick Ness og "Solen er også en stjerne" af Nicola Yoon, spænder "Jeg er faret vild" over et enkelt døgn. Ligesom i de to nævnte ungdomsbøger er der også i denne, en masse valg der skal træffes, en del sandheder der skal frem og venskaber der skal dannes. Jeg kunne også nævnes "De dør begge til sidst", men fordi de to hovedpersoner heri netop skal dø i løbet af det døgn som vi følger dem, er det ikke helt det samme.

Jeg har læst alt hvad der er oversat af Gayle Formans bøger og jeg er vild med hendes skrivestil og de temaer hun tager op. Selvom kærlighed ofte er et tema, bliver andre også behandlet: sorg over at have mistet, fortvivlelse over ikke at vide hvem man er eller hvor man skal hen, fortrydelse over ikke at være død, blot for at nævne nogen. Disse er også temaer i "Jeg er faret vild". Freya græder over sit forliste forhold til sin søster og en karriere hun er i tvivl om hun overhovedet vil have. Samtidig skal hun bearbejde farens afrejse. Harun tør ikke stå ved sine følelser for kæresten, og han har derfor forladt ham. Nu skal Harun så sendes til hjemlandet for at finde en kone, men kan han rejse når han er forelsket i en anden? Nathaniel skal bearbejde den største sorg, at have mistet sine forældre, samtidig med at han skal finde ud af hvordan han opfører sig i en verden, han ikke er blevet opfostret til at leve i. Det lyder nok lidt mærkeligt, men det giver meget mere mening når man læser bogen.

Historien er bygget rigtig fint op. Halvdelen af tiden er vi i nutiden, hvor de tre hovedpersoners liv krydses og de beslutter sig for at hjælpe hinanden. Den anden halvdel af tiden er vi tilbage i tiden, hvor vi lærer hvordan Freya, Harun og Nathaniels hemmeligheder opstår og hvorfor de opfører sig som de gør i nutiden. Det fungerer rigtig godt. I stedet for at hører fra først Freya, så Harun og Nathaniel. På den måde som forfatteren har skrevet det på, er man ikke i tvivl om hvor store roller de hver især kommer til at spille i hinandens liv. Hvor lidt barmhjertighed der egentlig skal til, før et andet menneske åbner sig og fortæller om sit liv. De tre hovedpersoner har det til fælles, at ingen omkring dem, virkelig kender dem - virkelig ved hvordan de har det. Udover dem som de har mistet. De skal ved fælles hjælp forsøge at få sat ord på deres følelser, for på den måde, kan de komme videre med deres liv. Frem mod et endnu ukendt mål og jeg er ikke i tvivl om at det venskab der skabes her, vil være et der varer hele livet. Netop fordi de hjælper hinanden igennem det sværeste døgn i deres liv. 

Gayle Forman har helt klart gjort det igen. Den er ikke så amerikansk som "Hvis jeg bliver", der godt kan blive lidt for meget, men som stadig er en smuk historie om kærlighed. Selvom kærligheden også spirer i "Jeg er faret vild", så er det skabelsen af venskabet mellem de tre, og deres historier der er i fokus. Hvordan de hjælper og støtter hinanden. Det er en fremragende ungdomsbog, til dem der vil læse om andet end fantasy og altopslugende kærlighed. En god sommerbog!

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: I Have Lost my Way
Udgivet i: 2018 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 269
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar