onsdag den 22. januar 2020

Karen Vad Bruun; Kære Freja [Anmeldereksemplar]

Karen Vad Bruun; Kære Freja [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
"Ingen normal mennesker flytte til den by. Det er et sted, man flytter fra!"

Freja klarer faktisk det meste. Hun går i skole uden at tale med nogen. Hun tager hjem til lejligheden og flyttekasserne og er den voksne. Hun har styr på tingene, fordi nogen skal have det. Indtil hun ikke har det længere.

For pludselig sker der ting, Freja ikke kan styre.

Der er musicalen på skolen. Der er Benjamin og hans pandehår. Og der er en gammel dagbog i en flyttekasse.

Det er længe siden jeg gik i 7. klasse, men jeg kan alligevel godt genkende nogle af de følelser Freja tumler med i den her fortælling. Hun er lige startet i en ny klasse, det har jeg også prøvet, og det kan godt være ret skræmmende. Freja vil egentlig også helst bare være for sig selv, men så skal klassen lave musical og pludselig skal hun synge. Jeg tror der er mange der kan nikke genkendende til at ønske at man var usynlig.

Freja har det ikke så nemt derhjemme - forældrene er skilt, og hendes mor har svært ved at være der for hende. Hun drikker lidt for meget og efterlader ofte Freja alene hjemme. Alligevel er der lyspunkter når moren endelig er til stede - så hygger de sig rigtig meget.

Da Freja finder morens gamle dagbog, går det op for Freja at hun og moren måske ligner hinanden mere end hun havde troet. Frejas mor er også forelsket i en, ligesom Freja (måske) er forelsket i Benjamin. Frejas mor føler sig også misforstået og alene - ligesom Freja gør. Så morens dagbog, selvom Freja egentlig ikke burde læse i den, hjælper Freja ret meget. Handlingen tager også en ret fin drejning til slut og det får forfatteren fortalt på fineste vis.

Frejas mulige forelskelse er også ret fint beskrevet og jeg kan fint følge hendes usikkerhed. For hvordan ved man om nogen kan lide en? Hvordan skal man reagere når man så finder ud af, at den man godt kan lide, også godt kan lide en? De fine sommerfugle som Freja har i maven kan sagtens mærkes når man læser bogen.

Alt i alt er det en fin historie til piger der selv er i puberteten. Selvom der er lidt modløshed i starten af historien, ender den alligevel med at give læseren en form for håb for at det hele nok skal gå.

Tak til Corto for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Corto
Udgivet i: 2020
Antal sider: 143
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar