lørdag den 23. januar 2016

Ava Dellaira; Kærlighedsbreve til de døde

Ava Dellaira; Kærlighedsbreve til de døde

Bagsidetekst:
Det begynder med en opgave i high school: Skriv et brev til en afdød berømthed. Laurel vælger at skrive til Kurt Cobain, fordi hendes søster, May, elskede ham. Og så døde han også ung, ligesom May. Snart skriver Laurel personlige, inderlige breve til døde ikoner som Amy Winehouse, River Phoenix, Janis Joplin og mange andre. Hun skriver om deres liv, om at gå i high school og få nye venner og blive forelsket for første gang. Hun skriver om May og om sorgen, der har splittet familien. Lidt efter lidt afslører Laurels breve en smertefuld hemmelighed.

En skoleopgave der griber om sig og til sidst bliver en måde at fortælle en forfærdelig og tragisk historie på - det er hvad denne bog byder på. I den første engelsktime i high school beder Laurels lærer dem om at skrive et brev til en afdød berømthed. Laurel vælger Kurt Cobain. Ikke kun fordi hans musik er fantastisk, at han elskede alle mennesker og ville dem det godt, men også fordi Laurels afdøde søster May elskede ham.

Udover at skrive om Kurts liv, fortæller Laurel også hvad hun går og tænker og snart griber projekt "breve til de døde" om sig. Laurel skriver til flere og flere afdøde berømtheder, skuespillere og musikere. Folk der har haft en betydning, enten for Laurel selv, for hendes søster eller for hendes nyfundne venner. Disse breve hjælper Laurel med at sætte ord på en forfærdelig hemmelighed. En hemmelighed som hun frygter vil ødelægge alt hvis den bliver afsløret. Udover hemmeligheden gemmer Laurel også på en stor skam - hun frygter nemlig at det er hendes skyld.

Brevene Laurel skriver fungerer som en slags dagbog og det er en virkelig fascinerende måde at læse en historie på - den er anderledes og alligevel meget original. I denne bog fungerer det virkelig godt. Det tillader læseren at komme helt tæt på Laurel og hendes inderste tanker og følelser.

Det er en sørgelig fortælling om den altopslugende sorg det er at miste en søster og derefter opleve at familien falder fra hinanden. Det er en fortælling om at være udenfor, at være blandt de "unormale" og om at man - selvom man er uden for - godt kan finde et sted at høre til og få venner der støtter en. Det er en tragisk historie om tabuer, seksualitet, voldtægt og at prøve grænser af og hvad der sker når der ikke bliver sat ord på disse tabuer. Hvor meget skade disse tabuer kan medfører.

Slutteligt er det en helt igennem fantastisk og følelsesmæssig fortælling om to personer der begge to er i stykker, der mødes og forelsker sig. En historie om kærlighed i sin reneste form og om hvad disse to personer skal igennem for at få hinanden - ikke mindst hvad de skal indrømme overfor sig selv og hinanden.

Jeg nød virkelig hver en side i denne bog. Det er en historie der sætter mange tanker i gang hos læseren og som jeg helt sikkert vil bære hos mig i meget lang tid.

Helt igennem fantastisk!


Fakta:
Forlag: Ordenes by
Original titel: Love Letters To the Dead
Udgivet i: 2014 (på engelsk) og 2015 (på dansk)
Antal sider: 358
5 ud af 5 stjerner

2 kommentarer:

  1. Den lyder virkelig interessant :) er sat på min tbr-liste :)

    SvarSlet