torsdag den 7. august 2014

Peter Høeg; Effekten af Susan


Peter Høeg; Effekten af Susan

Susan Svendsen er 43 år og fysiker. Hun finder ro i det periodiske system. Naturlovene er en garanti for orden og regelmæssighed.

Samtidig har Susan selv et højst usædvanligt talent: Hun fremkalder oprigtighed. Det talent har hun misbrugt. Og nu truer en lang fængselstraf.

Hun får tilbudt en sidste udvej. Hun skal opspore et kvindeligt medlem af en nedlagt kommission og få hende til at afsløre hemmeligheder med vidtrækkende konsekvenser. Men nogen kommer hende brutalt i forkøbet.

Da vi møder Susan bliver hun hentet hjem fra udlandet, hvor hun har siddet fængslet for mordet på en elsker. Resten af hendes familie, mand og to børn, er også i vanskeligheder - en kriminal løbebane for hele familien. Hun bliver hentet hjem for at hjælpe med at finde oplysninger, oplysninger der kan give hele hendes familie friheden - eller få dem slået ihjel.

Hun skal opspore medlemmer af en fremtidskommission, og få fat i deres sidste referat. Hvilket er nemmere sagt end gjort. Selvom Susans "effekt" - hun fremmer oprigtighed hos folk, så de deler deres dybeste hemmeligheder - er virksom, er det desværre ikke nok denne gang. For da Susan begynder at grave i kommissionens historie, begynder medlemmer at dø som fluer omkring hende. Hun finder frem til deres forudsigelser - som i den gang har ramt plet og som kan skade hele det samfund som hun kender. I samarbejde med familien graver hun endnu dybere, så dybt at de bliver sendt i eksil et sted i Danmark.

Da Susan opdager at de mennesker omkring hende hun har stolet mest på, er med til at kuglegrave hendes undersøgelser og endda selv har været en del af kommissionen, går den frygtelige sandhed op for hende. Men hvad kan hende og familien gøre når de er fire mod mange?

Effekten af Susan er en spændende dystopisk fortælling om hvor galt tingene kan gå, og så endda i lille Danmark. Om hvad der sker når dem der sidder på magten misbruger denne, måske i starten for at forhindre forfærdelige situationer for andre, men derefter for egen vindings skyld. Den handler om en familie der er splittet og samtidig et team der forsøger at overleve ved hinandens hjælp. Der er nogle, til tider, lige kringlede naturvidenskabelige diskussioner og beskrivelser, som godt kan virke lidt langhårede, men det er jo Susans verden, så det hører med. Alt i alt synes jeg det var en udmærket bog, med en skræmmende beskrivelse af en virkelighed der helst ikke skal gå i opfyldelse.

Fakta:
Forlag: Rosinante
Udgivet i: 2014
Antal sider: 330
Målgruppe: Voksne

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar