fredag den 1. august 2014

Katarina Bivald; Læserne i Broken Wheel anbefaler


Katarina Bivald; Læserne i Broken Wheel anbefaler

Svenske Sara skriver sammen med 75-årige Amy fra Iowa, USA. I to år har de udvekslet tips om bøger og livet, og en dag takker Sara ja til Amys tilbud om at besøge hende. Da hun når frem til den lille flække Broken Wheel, er Amy imidlertid pludselig død. Byens indbyggere tager sig godt af den forvirrede, unge turist, og Sara beslutter sig for at blive som planlagt. Da hun åbner en boghandel med alle Amys bøger, liver den lille, søvnige by langsomt op, og Sara oplever for første gang at knytte relationer og venskaber - udover dem i litteraturens verden. Ingen tør tænke på, at Sara snart skal hjem igen, så byens indbyggere går sammen om en aldeles skør, men genial plan ...

Jeg har glædet mig til denne bog! Da jeg så den første gang tænkte jeg at det med garanti var en rigtig hyggelig fortælling, om og med bøger som centrum. Det er det i og for sig også, men jo længere man kommer jo mere indser man at den ligeså meget omhandler mennesker, kærlighed, venskaber og livet i sig selv.

Sara er blevet fyret fra sit job i en boghandel i Sverige, så hun rejser til Iowa, for at møde Amy. Amy som hun har købt en bog af og siden er blevet pennevenner med. De har udvekslet bogtips i et par år og til sidst foreslår Amy at Sara kommer på besøg. Hun bliver dog ikke helt modtaget som håbet. Hun ankommer nemlig den dag Amys begravelse er. Så Sara bliver indkvarteret i Amys hus, alene og uden nogen egentlig grund til at blive, men blive gør Sara.

Beboerne i Broken Wheel er til at starte med lidt skeptiske - hvem er Sara? Hvad vil hun bruge tiden på - læse? Det kan da ikke passe. Da Sara får den (geniale) ide at åbne en boghandel med alle Amys bøger, begynder beboerne dog at live lidt op og tage hende til sig. Det er som om hun bringer sider frem i dem som de helt havde glemt. Det er faktisk helt rart. Åbningen af boghandlen lokker også folk til fra nabobyen Hope, og så står folket i Broken Wheel for alvor sammen - for at vise at de også godt kan og at byen ikke er færdig.

Men Sara skal jo hjem på et tidspunkt - ikke? Byens beboere begynder at brygge på en plan der skal få Sara til at blive, men spørgsmålet er om Sara overhovedet vil blive? Har hun egentlig noget at tage hjem til Sverige for? Og hvad skal der så ske med boghandlen? Med den lækre, maskuline Tom, der har lavet rigtig amerikansk mad til hende? Med George, der lige er kommet oven på igen? Ja, med dem alle sammen. Er det virkelig lykkedes hende at opbygge venskaber som dem hun altid har læst om?

Den amerikanske regering har desværre andre planer - for det er ulovligt at blive boende på et udløbet turistvisum. Så beboerne må sætte deres plan i verden hurtigt ...

Dette er en rigtig feel good-bog. Den er godt skrevet, med mange underholdende kommentarer og observationer. Samtidig bliver man lystigt fodret med bogcitater og andre henvisninger til bøger, samt hvilke bøger Sara ville anbefale til forskellige kunder - skal helt klart have kigget referencerne igennem og se om der er noget af det der skal på min to read liste. Læs den hvis du trænger til noget let sommerlitteratur, som man, selvom det er let læseligt, ikke lige glemmer med det samme.


Fakta:
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Original titel: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar
Udgivet i: 2013 (på svensk), 2014 (på dansk)
Antal sider: 396
Læst på dansk

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar