tirsdag den 13. januar 2015

Tamara Bach; Resten af sommeren


Tamara Bach; Resten af sommeren

Denne sommer kører det ikke for Louise. Forældrene er endnu mere fremmede for hende, end de plejer at være, og også klassekammeraterne, især efter det med Paul. Og hendes oprindelige så gode plan med at få jobbet hos Lyskrydsbageren og avisruten til at hænge så godt sammen, at hun kan tage kørekort i en fart, går ikke helt godt. Måske skulle hun ikke have lovet at passe sin bedstemors forpustede hund, Bonnie.

Og så er der Jana, der midt i højsommeren sidder på en strømkasse og spiser en af de her små, fedtede chokoladekager. Og som pludselig følger Louise som en skygge, næsten som om hun forventer, at Louise skal vise hende, hvordan man lever.

Louise vil gerne have kørekort, men får at få det, skal man have penge. Så hun får job hos Lyskrydsbageren, hvor hun skal møde halv 6. Samtidig overtager hun en avisrute, så det skal klares inden hun skal møde hos bageren. Hun skal også lige nå at gå med hunden, læse op til sin teoriprøve og hjælpe til derhjemme. Louise har det hele planlagt - det skal nok komme til at fungere ...

Indtil hun møder Jana. Jana som siger hun fortorvspoliti, mens hun spiser sin chokoladekage i det alt for varme sommervejr. Jana som følger efter Louise. Jana som bare ikke vil være hjemme, for der er hun endnu mere ensom. Jana, hvis bror ligger i koma, efter han hoppede ud fra en bro. Jana, hvis forældre har glemt hun har fødselsdag. Jana som til sidst bliver Louises ven og sammensvorne i biltyveriet og udflugten til søen. Jana, som må sige farvel til sin bror.

"Resten af sommeren" er i bund og grund ikke særlig rar læsning. Vi følger to piger, der, selvom der er flere år i mellem dem, er meget ens. Louises forældre arbejder hele tiden, Janas forældre sidder konstant på sygehus ved Janas brors seng og de glemmer helt deres andet barn. De er begge meget ensomme, men sammen opstår der en forståelse af samhørighed. Louise havde også engang venner i sin klasse, men så skete der det med Paul (??!!) og alt forandrede sig. Jana var engang sin egen, men nu er hun bare søsteren-til-ham-der-sprang. Sammen begiver de to piger sig ud på udflugt, de opfinder, drømmer og ønsker forandringer ved sommernattens stjerneskud.

Det tog mig lige lidt tid at vænne mig til skrivestilen i denne bog, for den er lidt kryptisk, finurlig og til tider helt sort. Alligevel er bogen hurtig læst, men det er ikke en sjov bog. Det er en bog om to ensomme piger, som føler sig forladt - både af venner og især forældrene. Det er en bog om hvad sygdom og overarbejde kan gøre ved en familie. En barsk fortælling, men værd at læse!

Fakta:
Forlag: Turbine
Original sprog: Was vom Sommer übrig ist
Udgivet i: 2009 (på tysk) og 2014 (på dansk)
Antal sider: 117
Læst på dansk
4 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar