lørdag den 31. januar 2015

Nicole Boyle Rødtnes; Hul i hovedet


Nicole Boyle Rødtnes; Hul i hovedet

Bagsidetekst:
"Du skulle have set Susan!" Ida himler med øjnene. "Festens tema var gangsters og ludere, men alligevel ...!"
"Hvor kort var hendes kjole?" spørger jeg. Eller det troede jeg. Men en rynke i Idas pande fortæller mig, at det ikke var det, der kom ud.
"Hvad kost festen?" gentager jeg, og nu kan jeg godt høre, at noget er galt.
"Nå, hvad det kostede at komme ind?" spørger Ida. "40 kroner - det var ingenting."
Jeg ryster på hovedet. Ida tænker igen.
"Hvor mange, der kom?"
Jeg ryster på hovedet igen. "Lige meget," siger jeg så.
Jeg kan se på hende, at det slår hende lidt ud, at jeg klokker i det. Det må også være nederen at være den, der altid skal lege gæt og grimasser med spasseren.

Til en fest slår Vega hovedet og får en hjerneblødning. Da hun vågner på hospitalet, har hun mistet sit sprog, og det føles, som hele hendes liv er forsvundet sammen med ordene. Men en dag møder hun Theo, der ligesom hende har svært ved at tale. Men kan man elske uden ord? Og hvad skete der egentlig den aften, hvor Vega kom til skade?

Vega kæmper med at finde de rigtige ord, ja bare ord i det hele taget. Hun kan høre dem så klart i sit hovedet, men de kommer ikke ud som hun gerne vil have det. Hun faldt i en pool til en fest med sin gymnasieklasse og var bevidstløs under vandet, indtil hendes kæreste, Johan, fik hende op og gav hende mund-til-mund.

Hun døde 3 gange i ambulancen.

Nu går Vega til genoptræning i at tale, skrive og læse. Det er svært og hun kæmper meget med det. Hendes mor og søster har det også svært, for pludselig kræver Vega ekstra opmærksomhed. Til en workshop med andre unge med talebesvær møder hun Theo. Theo har også været bevidstløs under vand og kan heller ikke snakke "normalt" mere. Pludselig føler Vega sig ikke helt alene. Selvom hendes bedsteveninde tit besøger hende, og Johan gør det samme, er det som om intet er som det plejer - selvfølgelig er det ikke det, Vega kan ikke tale! Men det er som om det er mere end det. Da klassen skal på studietur holder Vega øje med Facebook og hvilke billeder der bliver lagt op, og sandheden gør ondt. Ja, den knuser hende.

På en dag mister hun både sin kæreste og sin bedsteveninde.

Vega har mareridt. Hun drømmer at hun ikke selv falder i poolen, men at hun bliver skubbet. Hun sætter sin egen efterforskning i gang, med hjælp fra Theo. Vegas søster og mor forsøger at få hende til at stoppe, prøver at forklare hende at det er noget hendes hjerne bileder hende ind, men Vega er sikker i sin sag - der var nogen der skubbede! Vega er glad sammen med Theo og mystikken om hendes uheld glider i baggrunden, indtil Vegas søster begynder at opfører sig ukontrolleret, drikker sig fuld hele tiden og kommer sent hjem. Vega kan ikke undgå at opdage søsterens ulykkelighed og hun har meget mere at være ulykkelig over end Vega troede ...


"Hul i hovedet" er en gribende god ungdomsroman, om kærlighed, venskab og det at skulle klare sig igennem et sygdomsforløb. Det er en stærk historie om at komme ud for noget utænkeligt og komme ud igen på den anden side. Hermed ikke sagt at man kommer hel ud på den anden side, for det gør Vega ikke. Den gamle Vega døde den aften i poolen, og nu skal Vega finde ud af hvordan den nye Vega så skal være. Det er også historien om at finde kærlighed igen, for selvom Vegas hjerte bliver knust, indser hun at det måske var for det bedre, for muligheden for at finde en hun virkelig passer sammen med.

Samtidig oplever læseren hvordan en sådan ulykke kan skabe splid i en familie, der ellers burde holde sammen på det her kritiske tidspunkt. Fordi alle går på listesko omkring Vega, føler hun at der aldrig er nogen der snakker til hende, men kun om hende, selv når hun er til stede. Derudover ser vi hvordan Vegas mor og søster har meget forskellige måder at tackle deres nye liv på, den ene mere skadelig end den anden, men begge sårer Vega og pludselig befinder hun sig på hospitalet igen ...

Fakta:
Forlag: Alvilda
Udgivet i: 2014
Antal sider: 207
5 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar