søndag den 7. juni 2015

Gabrielle Zevin; Historien om A. J. Fikrys liv


Gabrielle Zevin; Historien om A. J. Fikrys liv

Bagsidetekst:
"Intet menneske er en ø; enhver bog er en verden."
Citatet står skrevet over indgangen til Island Books, som ejes af A.J. Fikry. Engang var det et litterært åndehul fuld af engagement og sjæl, men efter sin kones død føler A.J. ikke længere samme glæde ved bøgerne. Som årene er gået, har han langsomt givet op og meldt sig ud af det lille øsamfund. Da han en dag finder en højst usædvanlig overraske i sin forretning, bliver alt dog vendt på hovedet. A.J. Fikry får en enestående mulighed for at ændre sit liv og se verden med nye øjne.

Historien om A.J. Fikrys liv er for bogelskere, og der er noget for enhver: kærlighed, drama, romantik, humor og uforglemmelige karakterer. Fortællingen er en rendyrket kærlighedserklæring til litteraturen og minder os om, hvorfor vi læser, og hvorfor vi elsker.

A.J. har det egentlig ok med at tilbringe sine dagtimer i sin boghandel og sine aftenstunder, fuld ved køkkenbordet. Efter tabet af sin kone, Nic, har A.J. ikke rigtig kunne finde glæde ved noget som helst. End ikke bøgerne.

En efterårsdag får han besøg af Amelia Loman, der er slagsrepræsentant for forlaget Knightley Press, og han bliver såret da ingen har fortalt ham at ham han plejer at snakke med er død. Han behandler Amelia forfærdeligt! Hun efterlader alligevel nogle bøger, og især den ene af dem, for stor betydning for dem senere.

Samme aften drikker han sig meget fuld og får stjålet en meget værdifuld bog - som han ved et tilfælde faldt over en dag på et loppemarked, den historie bliver også afsløret senere i bogen. Kort tid her efter, er det A.J. finder den uventede overraskelse i sin butik og livet som han kendte det, bliver forandret for altid.

A.J. har en herlig tør form for humor, hvilket kommer til sin ret mange gange i bogen. Der er dog et specielt sted som jeg morede mig mere over end andre, fordi jeg kan relatere til den!

VMB (En velmenende bybo): "Hvad er der af nyt, som jeg ikke har læst?"
A.J.: "Vi har et par ting." 
[Oversat: Stort set det hele. Du har ikke været her i månedsvis, måske årevis.]
VMB: "Der var en bog, som jeg læste om i New York Times Book Review. Rød forside, måske?"
A.J.: "Ja, der er en klokke, der ringer." 
[Oversat: Det er utrolig upræcist. Forfatter, titel, beskrivelse af handlingen - det ville være noget mere brugbart. At forsiden var rød, og at den var omtalt i New York Times Book Review, hjælper langt mindre end du forestiller dig.] "Andet, du kan huske om den?" [Brug ord.]
(s. 54)Jeg ville så forfærdelig gerne synes mere om den her historie! Jeg ville gerne elske den, fordi jeg elsker at læse og jeg elsker bøger og fordi forsiden fortæller mig at den er uundværlig for enhver bogelsker. Jeg gør det bare ikke!

Bevares, historien er rigtig god. Den er velskrevet, humoren er god, beskrivelserne er detaljerede uden at blive for meget, personerne er nemme at holde af og fatte sympati for og handlingen har et godt flow, men alligevel. Da jeg var færdig sad jeg lidt og tænkte at jeg ikke rigtig vidste hvad jeg skulle tage med mig fra denne bog. Jeg var overbevidst om at den havde et større budskab, en altoverskyggende pointe, som jeg ville tage med, jeg fandt den bare ikke.

Jo jo, der er pointer og budskaber, det er ikke det jeg siger, men de er bare ikke som jeg havde forventet. Jeg sad med en lidt flad fornemmelse bagefter og spekulerede på om det virkelig var det.

Jeg ved ikke om nogen af jer andre har det på samme måde med den?

Fakta:
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Original titel: The Storied Life of A. J. Fikry
Udgivet i: 2014 (på engelsk) og 2015 (på dansk)
Antal sider: 281
Læst på dansk
3 ud af 5 stjerner

3 kommentarer:

  1. Åh, sikke en skam at bogen ikke greb dig om hjertet, som du havde forventet. Jeg synes ellers, det er sådan en skøn, sjov og sød lille bog.

    SvarSlet
  2. Jeg var også rigtig vild med den, men tror generelt bare at jeg er sucker for bøger der handler om bøger og læsere. ;-)

    SvarSlet
  3. Jeg var også rigtig vild med den, men tror generelt bare at jeg er sucker for bøger der handler om bøger og læsere. ;-)

    SvarSlet