søndag den 5. juli 2015

Caroline Ørsum; Kære dumme døde VikCaroline Ørsum; Kære dumme døde Vik

Bagsidetekst:
"Hvem var hun?" siger jeg.
Han drejer hovedet og ser på mig. 
En sur smag i min mund. Den får spyttet til at klæbe til tungen, tungen til ganen. Jeg hader fornemmelsen af at kaste op. Det er det klammeste, den ynkeligste kulmination på en aften, der i forvejen var begyndt at gå i krampe.
"Hvem?" siger han.

Selma er levende.
Hun har forbrændinger i ansigtet og en fod, der gør ondt. Hun ved, hvad det var, hun var i gang med at sige til Vik, da bilen kørte galt. For at få sit liv tilbage har hun brug for at finde ud af, hvem hende pigen var, som Vik mødtes med, lige inden alt blev slået i stykker. Hun længes efter tiden før ulykken og en verden i alfabetisk orden. Men der mangler et V, et I og et K.

Selma går i gymnasiet og er kærester med Vik. De har det godt sammen, selvom han til tider kan være en dårlig kæreste. En kold vinternat er de til fest og pludselig er Vik væk. Selma spørger efter ham, og får at vide at han er blevet set på tanken sammen  med en lyshåret pige. På vej hjem i bilen er Vik anderledes og da Selma spørger hvem hende pigen var, sker det utænkelige - Viks opmærksomhed flyttes fra vejen og til hende, ligesom en modkørende bil kommer kørende og pludselig befinder Selma og Vik sig i en brændende bil der vender på hovedet.


Selma lever. Vik dør.

Selma forstår til at starte med ingenting, hvordan kunne Vik dø og hun overleve? Samtidig begynder spørgsmålene om hvem den mystiske pige var, at melde sig, og hun begynder at spørge Viks venner. For selvom Selma tydeligt kan huske hvad det var hun skulle til at sige til Vik, så kan hun ikke slippe tanken om hvem pigen var og hvad hendes relation til Vik var - men er hun parat til at høre sandheden og kan det lykkedes hende at blive glad igen?


"Kære dumme døde Vik" er igen en af de nye ungdomsbøger der tager et dystert emne op: at overleve mens en man holder af dør og tabet, sorgen og skyldfølelserne man er efterladt med bagefter. For var det Selmas skyld at Vik kørte galt? Skulle de overhovedet have været kørt hjem den nat? Hvorfor gør det ondt indeni hende når hun er glad igen efter ulykken - Vik er jo ikke glad?

Selvom emnet er dystert synes jeg dog forfatteren formår at få flettet lidt humor og smil ind i bogen, så det hele ikke bliver så trist. Den minder mig lidt om "Playlist for the dead" - som også handler om at være efterladt, at have en masse ubesvarede spørgsmål og vejen til sandheden. Det er også en god ungdomsbog som fanger en, fordi man vil opklare mysteriet om den mystiske pige som Vik mødtes med - hvem er hun, hvad laver hun til festen, kender Selma hende, osv.

Alt i alt en god, velfortalt og spændende ungdomsbog der først til sidst afslører sandheden - lige til en varm sommerdag på terrassen!

Fakta:
Forlag: Høst & Søn
Udgivet i: 2015
Antal sider: 224
4 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar