onsdag den 29. juli 2015

Salla Simukka; Hvid som sne

Salla Simukka; Hvid som sne (Lumikki, #2)

Bagsidetekst:
På en sommerferie til Prag møder Lumikki en ung kvinde, som påstår, at hun er Lumikkis søster. Kvinden, Lenka, kan måske løfte sløret for de hemmeligheder, som Lumikki altid har fornemmet i sin familie. Men før Lumikki kan nå at få svar på alle sine spørgsmål, bliver hun trukket ind i Lenkas liv, som viser sig at være farligere, end Lumikki i sin vildeste fantasi havde forestillet sig. Hun må beskytte Lenka mod en religiøs sekt, hvis hensigter langt fra er rene og hvide som sne.

Der er gået et par måneder siden Lumikkis møde med Isbjørnen, med flugten fra kummefryseren og fra at hun blev skudt i benet. Nu nyder Lumikki solen og varmen i Prag. Hun nyder at være alene selvom der er mange mennesker omkring hende. En dag bliver hun opmærksom på at der er en ung pige der holder øje med hende og så forandres Lumikkis afslapningsferie til en hæsblæsende redningsaktion.


Pigen hævder at være hendes storesøster. I starten er Lumikki meget tvivlende på pigens historie, men efterhånden begynder hun at tro på hende. Pigen, Lenka, bor i et faldefærdigt hus sammen med sin "familie" - en religiøs sekt, der ikke har rent mel i posen. Snart er både Lenka og Lumikki i stor fare - og igen har Lumikki brudt sin regel om ikke at hjælpe fremmede. Lumikki må søge hjælp fra en uventet side for at komme til bunds i mysteriet, men hun har travlt - for familiens overhoved har noget forfærdeligt i tankerne.

Imens Lumikki kæmper med følelserne omkring at skulle sætte sit liv på spil for en anden - igen - får vi brikker til puslespillet omkring Lumikkis fortid. Vi finder bl.a. ud af hvem hun havde et stormfuldt kærlighedsforhold til og hvor meget hun savner den person. Vi får dog langt fra sandheden at vide - men jeg håber de sidste brikker kommer i sidste bind!


"Hvid som sne" synes jeg er bedre end første bind i serien om Lumikki. Jeg er vild med skrivestilen, at vi som læser hele tiden kun får bider at vide, halve sandheder, som forhåbentlig danner en helhed til slut. At hele historien i Prag kun spænder sig over en uge er også fascinerende, for det gør at handlingen er hæsblæsende og der sker hele tiden noget som vi skal forholde os til. Forfatterens måde at bringe de andre karakteres synsvinkler ind i historien er også god og det giver et godt flow i handlingen.

Hvis I er til ungdomskrimier er den her serie helt klart et godt bud!

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: Valkea kuin lumi
Udgivet i: 2013 (på finsk) og 2015 (på dansk)
Antal sider: 223
Læst på dansk
5 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar