fredag den 16. december 2016

Hvorfor blogger jeg?

Hvorfor blogger jeg?

Jeg fik den ide for lidt tid siden at jeg ville fortælle jer lidt om hvorfor jeg har valgt at blogge. Jeg ved ikke om nogen af jer er interesserede i at vide det, men nu fortæller jeg det og jeg tænker at jeg til slut vil tagge et par andre bogbloggere og spørge dem om hvorfor de blogger (og selvfølgelig håbe at de tagger nogle andre osv).


Harry Potter
Jeg var en af dem der ikke gad at læse da jeg var barn. Jeg synes virkelig det var røvkedeligt. Min mor har altid læst meget op for mig, "Rejsen til Arkadien" og "Troldmandens Søn" er nogle af de historier jeg har fået læst op til bøgerne nærmest faldt fra hinanden. Men læse selv? Det gad jeg ikke. Min mor er skolebibliotekar, så da de havde købt Harry Potter 1 og 2 (tror jeg - 3'eren udkom vist den sommer), havde hun taget dem med hjem og sagt at dem skulle jeg prøve. Det gjorde jeg så. Og jeg elskede dem!Jeg kan huske at jeg gik meget på biblioteket den sommer og lånte alt muligt. Gyldendals Grå Serie var et kæmpe hit - "Den brudte bro" af Philip Pullman er stadig en af mine yndlingsungdomsbøger, eller "Tigerhaven" af Joyce Sweeney. Bøger om unge der havde det svært på forskellige måder, ikke meget anderledes end ungdomslitteraturen i dag.

Senere i mine teenageår havde jeg nogle svære perioder, og jeg mindes at der ikke var noget bedre end at krybe ind i bogen og forsvinde fra omverdenen. "Dystopia" af Dennis Jürgensen, "Det gyldne kompas" og lignende blev mine fortrukne fantasisteder og tilflugtssteder når jeg ikke kunne holde virkeligheden ud. Især tanken om en daimon fra "Det gyldne kompas" fandt jeg interessant, da jeg ikke selv havde mange venner og havde været ude for mobning. Jeg ville gerne have haft en daimon der kunne beskytte mig og holde mig med selskab.

Så blev jeg mere "voksen" og jeg kan huske at tiden til at læse blev mindre. Jeg skulle fokusere på skolen og det blev sjovere at gå i byen, hænge ud med vennerne (som jeg pludselig havde mange af) end at læse. 

At blogge
Jeg har altid været utrolig glad for at skrive alting ned og lave lister. Lige fra den sommer hvor jeg for alvor begyndte at læse, har jeg skrevet ned hvad jeg har læst. For nogle år siden, opdagede jeg Goodreads og var (er) vild med optegnelsen over alt hvad jeg havde læst. Jeg kom ind i nogle perioder hvor jeg fik læst meget, og tænkte at det kunne være sjovt at fortælle andre om hvad jeg synes om en bestemt bog. 

Jeg havde stiftet bekendtskab med da at blogge da jeg gik på IVA, så konceptet var ikke nyt for mig, men alligevel tog det noget tid at komme ind i rutinen med at skrive, og ikke mindst hvor meget eller hvor lidt jeg skulle skrive. Jeg synes hele tiden jeg udvikler mig skriftligt. Jeg har altid været meget glad for at skrive (i hvert fald efter jeg skiftede skole og rent faktisk lærte det!). Jeg synes det er hyggeligt og på en eller anden måde også afslappende.  I mit job som bibliotekar er det vigtigt at kunne anbefale gode bøger. Jeg fik læst mere og mere og blev bedre til at skrive anmeldelser. Jeg har flere gange henvist lånere til min blog, hvis de efterspurgte bøger i en genre jeg læser meget. På den måde har de måske et sted de kan gå hen og finde inspiration. Det er den fedeste følelse når en låner kommer tilbage og efterspørger mere jeg kan anbefale, fordi det jeg foreslog dem sidst, lige var sagen - det varmer mit hjerte hver gang, for så gør jeg da noget rigtigt!

Jeg har nu fået kontakter ved flere forlag, jeg får anmeldereksemplarer, jeg har været betalæser og er blevet citeret på bøger. Alt sammen noget jeg betragter som kæmpe skulderklap fra forlag og forfatteres side af. Jeg fyldes altid med stolthed når nogle skriver til mig og spørger om jeg vil læse og anmelde for dem. Hermed ikke sagt, at jeg udelukkende gør det for de "gratis" bøgers skyld - det skal slås fast, at det gør jeg ikke. Det er en kæmpe bonus, men det er også hårdt arbejde at have en blog. Teksterne skal skrives, billeder skal tages og man skal holde den opdateret. Alt sammen noget jeg gør i min fritid (og med glæde), og den eneste "betaling" jeg får er bøger og omtale.Da jeg var på Bogforum fik jeg signeret bøger og det var så fedt at møde forfatterne og nogle af dem vidste endda hvem jeg var, da jeg sagde hvad min blog hed - tænk sig, at de vidste det? Jeg blev rørt og stolt. Jeg må gøre et eller andet rigtigt.

Der findes efterhånden rigtig mange bogbloggere og vi gør alle sammen et kæmpe arbejde for at gøre vores blogs indbydende og spændende. Vi læser og anmelder - og deler alt dette med vores læsere. Det er et fantastisk samfund at være en del af og det er jeg stolt over!

Mon Michelle, Nikoline og Rikke vil svare på hvorfor de blogger?

3 kommentarer:

 1. Sikke en god idé Line. Hvor var det fint at læse :D

  Jeg må lige gå i tænkeboks - tak for tagget <3

  SvarSlet
 2. Dejligt at læse om, hvorfor du har din blog og er stolt af at være i dette bogforum:-)
  Man får jo også mange blogvenner og interesse fra omverdenen.

  Selv startede jeg med at blogge, da jeg lå i sengen konstant med alvorlig kræft, det var lidt det eneste jeg kunne i de år.
  Det er nu blevet til to blogs:
  "En verden af kunst" og "Giveaways i Danmark"

  Ønsker dig en god weekend og en glædelig 4.advent:-)

  SvarSlet
 3. Interessant at læse, og jeg må da også lige gå i tænkeboks over hvorfor jeg blogger. Det har da allerede sat lidt tanker igang her hos mig :)

  SvarSlet