torsdag den 22. september 2016

10 spørgsmål #4: Malene Sølvsten

10 spørgsmål #4: Malene Sølvsten

Hvilken bog elskede du at få læst højt som barn?
Min storesøster, Hanne, introducerede mig til bøger, for hun læste rigtig meget op for mig, da jeg var barn. Det er virkelig svært for mig at pointe nogen ud, for vi (altså ret besat Hanne, for jeg lyttede kun) gnavede os igennem vildt mange bøger. Men nogen af dem, der absolut gjorde allermest indtryk - og som blev genbesøg flere gange - var Taran-serien af Lloyd Alexander og Alex Morgenstjerne-serien af Knud Holten.

(Og så var der selvfølgelig Narnia, Lånerne, Det lille hus på prærien, Marry Poppins og ... Men nu fortaber jeg mig vist)


Hvad er den første bog du selv læste?
Den første "rigtige" bog, jeg læste, var Erik Menneskesøn af Lars-Henrik Olsen og herefter Dystopia af Dennis Jürgensen.

Din yndlingsbog som barn/ung?
Jeg var ikke så gammel (stor teenager), da jeg læste Suzanne Brøggers Creme fraiche. Den var i mange år én af mine yndlingsbøger (og er det stadig). Desuden læste jeg dengang også Tilværelsens ulidelige lethed af Milan Kundera, og den var jeg helt væk i.


Din yndlingsbog som voksen?
Nu bliver det svært, for jeg har jo efterhånden været voksen længe, og der er røget en del bøger under broen i den tid. Det er umuligt for at pege en enkelt ud. Hvis nu, jeg deler op i genrer, så har jeg en chance for at give et nogenlunde klart svar.

Jeg har en fable for fantasy-bøger, og her ligger Charlaine Harris' bøger som Sookie Stackhouse i top. De er ikke fejlfri, men de er sjove og splattede og frem for alt, så giver de mig lyst til at skrive selv, hvilket efter min mening, er det allerbedste, bøger kan gøre - prikke til éns egen kreativitet.

Desuden er jeg vild med historiske romaner. Min yndlings her er Philippa Gregorys bøger om det engelske kongehus før, under og efter Henrik d. 8.

Krimier er også en genre, jeg svælger i, og her er jeg glad for de skandinaviske som fx Stieg Larsson og Camilla Läckberg.

Jeg læser stadig børnebøger. Jeg var voksen, da jeg læste Harry Potter, og de stryger jo direkte til tops.

Så er der Hunter S. Thompson. Han skrev "ederbankemig" fedt og hæsblæsende. Tom Buk-Swientys bøger om Kaptajn Dinesen, Lillys Danmarkshistorie, Vindens skygge, Ken Follett og, og ... der er også fagbøger. Okay, okay ... jeg stopper nu.

En bog du aldrig er blevet færdig med at læse og hvorfor.
Jeg er ret slem til at stoppe midt i bøger, hvis de bliver kedelige eller træge. Det er ikke stædighed, der præger min læsning. Det er én af grundene til, at jeg selv skriver, som jeg gør. Altså, jeg prøver hele tiden at holde spændingen, for jeg kender det alt for godt at gå kold, hvis handlingen kører i tomgang. For nyligt stoppede jeg lidt inde i "The Warrior Heir" af Cinda Williams Chima. Den var vildt lovende, men jeg kom fra den igen. Sådan er det desværre tit med mig.


En bog du har på din tbr-liste, men som du godt ved at du aldrig får læst.
Hmm ... jeg er ret dårlig til at få læst socialrealistiske bøger. Det gør simpelthen for ondt, især hvis det handler om børn, der ikke har det godt - og man ved, at det er skrevet ud fra virkelige hændelser. Så her er nogle bøger, som jeg virkelig burde læse, og som jeg ved er gode, men som jeg nok ikke kommer igennem. Jeg vil ikke sætte titel på, for det er unfair overfor forfatterne, for det er garanteret vildt gode bøger. Det er bare ikke for mig.


Når du skal vælge hvad du vil læse, hvordan gør du så?
Jeg læser 100 pct. det, der pirrer min nysgerrighed. Derfor ryger der rigtig mange forskellige genrer og typer litteratur i min "kurv". Pt. læser jeg faktisk allermest faglitteratur (om alt fra jernaldervågen, partikelfysik til alkymi i 1600-tallet), dels fordi jeg synes, at det er vildt spændende og dels fordi, jeg kan bruge det i mine egne skriverier. Så jeg er ret ukritisk omkring genre.


En bog der minder dig om et særligt tidspunkt i dit liv.
Bøger afspejler jo, hvor du er i dit liv. Fx læste jeg nogle rigtig gode low-fantasy-ungdomsbøger (Shadow Falls-serien af C. C. Hunter), lige da jeg begyndte at arbejde som embedsmand i Finansministeriet. Så for mig er ministeriet kodet sammen med de bøger, og det er jo virkelig skørt.

Jeg hørte Michael Jacksons "History"-album mens jeg læste Harry Potter og når jeg hører sange derfra, minder det mig om specielle scener i bogen. Har du det også sådan med noget musik?
Da jeg læste Anita Blake, Vampire Hunter-serien af Laurell K. Hamilton, spillede min søn hele tiden Mario-videospillet. Det har en karakteristisk kendingsmelodi (luk øjnene, så kan du garanteret genkalde dig den). Anita Blake-bøgerne er meget splattede, men jeg har Mario-temaet kørende, når jeg tænker på dem. I en scene, er der faktisk kun et par blodige ribben tilbage af offeret, som Anita finder i en helt tom park om natten, og sammen med de billeder, har jeg det perky; da-dum-di-di-di-di-da-dam kørende.


Hvis du skulle anbefale mig en bog, hvilken skulle det så være?
Det kommer meget an på, hvilken genrer du har lyst til, men var det low-fantasy, så ville det nok blive Charlaine Harris.

2 kommentarer:

  1. Åh, herlige Malene! Sikke et skønt interview!

    SvarSlet
  2. Hahaha, Mario-delen fik mig til at skraldgrine! Hvor er det både komisk og spøjst på samme tid!
    Hun er simpelthen så sød, hende Malene!

    SvarSlet