onsdag den 14. september 2016

Lene Dybdahl; Skyriel

Lene Dybdahl; Skyriel (Ovanienprofetierne, #1)

Bagsidetekst:
En stormfuld vinternat kommer en pige til verden. Moderen får et foruroligende varsel om sin datters magiske kræfter og sender i hemmelighed bort til øen Josil. Her vokser Skyriel op hos magikeren Alainon, men hun er ikke som nogen anden pige på øen. Hun går på jagt, bander og bider fra sig, og gamle Alainon går hende på nerverne. Hvorfor vil han ikke fortælle hvor hun kommer fra? I hendes 16. år viser Dragevarslet sig på himlen. Det er første tegn på Ovanienprofetiens opfyldelse, og Alainon bliver nødt til at tale. Profetien spår at en stærk magiker vil dræbe kongen og tage magten. Det skaber panik i kongestaden, og kongen beordrer Ovanerrigets magikerslægter fængslet eller dræbt. Alainon bliver arresteret og sendt til det berygtede fængsel Darc Nox. Skyriel følger efter, fast besluttet på at redde ham. Det bliver begyndelsen på en rejse gennem et rige med grusomme pirater, skruppelløse sultaner og frygtelige søuhyrer.

Jeg forelskede mig i denne bog det øjeblik jeg så forsiden. Ja, man skal ikke dømme en bog på dens cover, men den her forside er for vild. Og det samme er indholdet!

Jeg har endnu til gode at læse Nøglens Vogtere-serien (undskyld Lene, jeg skal nok nå den!), men jeg har læst Den Sorte Paraply. Noget af det der fascinerede mig ved den fortælling, var det kæmpe baggrundsarbejde der må have ligget bag. Mest fordi - selvom det er fantasy - er der virkelige begivenheder med og de skal jo helst være korrekte. I Skyriel er der ingen virkelige begivenheder - der har været frit spil på alle hylder og Lene har virkelig puttet det bedste af det hele i kurven og trykket på skriv. Der er drama, slåskampe, venskaber og kærlighed.

Jeg var flad af grin over Skys fantastiske humor og de mange bandeord hun kunne. Fantastisk. Forfriskende. Her er en heltinde der bestemt ikke tager sig selv særlig højtideligt og selvom hun er udvalgt, så vil hun ikke lave om på den hun er og det er så godt. Sky er sig selv hele vejen igennem og det holder.

Der er mange personer at holde styr på, men heldigvis er der en liste med personerne i starten af bogen og det var rart at kunne gå tilbage og tjekke når jeg blev i tvivl om hvem det nu lige var der var ved at fortælle. Ovanerriget er stort og mangfoldigt. Vi stifter bekendtskab med mange forskellige folkeslag og kulturer og igen forbløffes jeg over Lenes fantasi og overblik. Uden at det bliver for meget, for deltajleret og for kedeligt, bliver de forskellige folkeslag beskrevet på en spændende og livagtig måde. Jeg havde intet problem med at forestille mig Darc Nox, sultanens palads eller Kongens by.

Det er en suveræn fortælling fra en talentfuld fantastyforfatterinde. Jeg var hooked fra første side og jeg vil have mere! Fantastisk. Forbløffende. Fængende. Fem stjerner!

Tak til Tellerup for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Tellerup
Udgivet i: 2016
Antal sider: 562
5 ud af 5 stjerner

Andre bogbloggere skriver:
Nena Skov
Bogslottet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar