torsdag den 27. december 2018

Anja C. Andersen; Marie Curie - et lys i mørket

Anja C. Andersen; Marie Curie - et lys i mørket 

Bagsidetekst:
Marie Curies liv og forskning forandrede verden.

At hun fandt og udforskede nye grundstoffer og deres hidtil ukendte egenskaber, var banebrydende for blandt andet den medicinske videnskab.

At hun som den første nogensinde modtog to Nobelpriser, var epokegørende for alle kvinder i hele verden.

At hun på trods af en fattig opvækst i et besat Polen formåede at uddanne sig i et andet europæisk land, er et håb for alle mennesker.

Frances Andreasen Østerfelt og Anja C. Andersen fortæller i "Marie Curie - Et lys i mørket" deres historie om en af nyere tids helt ekstraordinære personligheder.

Jeg opdagede denne bog, da jeg søndag på BogForum hørte Johan Olsen (forsanger i Magtens Korridorer og biolog) i samtale med de forfattere til denne bog. Det var faktisk ikke på mit program, men min kollega skulle høre det og så gik jeg med - det er jeg glad for jeg gjorde! For ikke alene var det virkelig underholdende - de to kvinder kunne sagtens styre Johan og han blev da også sat på plads et par gange - og så var det virkelig spændende.


Fysik og kemi har aldrig været min stærke side, men jeg vidste godt hvem Marie var inden jeg hørte oplægget, men jeg blev bestemt klogere på hvilken kvinde hun var og den rolle hun spillede for både den medicinske videnskab og for kvinder.


Debatten til BogForum inspirerede mig til at købe bogen, fordi jeg som sagt ikke vidste så meget om Marie, og fordi forfatterne har valgt at lave den som tegneserie. Illustrationerne (hvis man kalde dem det) er lavet som colleager og det giver en helt særlig stemning, men det passer rigtig godt til den historie der fortælles. Stemningen i historien er dyster, hvilket ses på de mørke billeder - når der sker noget godt er det highlightet med klare og varme farver - det fungerer rigtig godt. Som læser kunne jeg sagtens fornemme hvordan tilværelsen måtte have været sidst i 1800-tallet/start 1900-tallet. At kvinder ikke skulle studere og da slet ikke forske. At livet i det hele taget ikke var en dans på roser, men Marie gav ikke op og det synes jeg er beundringsværdigt.
 

Hvis du kunne tænke dig at lære Marie Curie bedre at kende eller bare har lyst til at læse en flot tegneserie, så kan denne varmt anbefales - endda både til voksne og store børn. Begge vil helt sikkert få noget ud af den og så har man jo noget at snakke sammen om bagefter.

Fakta:
Forlag: Cobolt
Udgivet i: 2018
Antal sider: 136
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar