fredag den 7. december 2018

Maja Lunde; Snesøsteren [Anmeldereksemplar]

Maja Lunde; Snesøsteren [Anmeldereksemplar fra Turbine]

Bagsidetekst:
Det er snart juleaften, som også er Julians fødselsdag. Det plejer at være den bedste dag på hele året, når juletræet står pyntet, lysene er tændt, der dufter af klementiner og brunkager, og ilden knitrer i kaminen. Men i år er ingenting, som det plejer. Julian og hans familie bærer på en stor sorg, fordi hans storesøster Juni er død, og Julian tænker, at julen nok helt er aflyst. En dag møder Julian den sprudlende pige Hedvig. Hun minder ham om, hvor dejlig julen kan være, og han begynder at tro på, at det måske alligevel kan blive jul. Men der er noget mystisk ved huset, hvor Hedvig bor. Hvem er den sære gamle mand, som hele tiden dukker op? Og hvad er det egentlig, Hedvig skjuler?

Jeg fik denne bog anbefalet af en god kollega, og nu giver jeg anbefalingen videre. Hvis du skal læse en julehistorie i år, så lad det være denne! Den kræver Kleenex og vil både efterlade dig tom for ord, men også fyldt op med håb, kærlighed og troen på livet.


Illustrationerne i bogen er udarbejdet af Lisa Aisato, der bl.a. også har illustreret "Pigen, som ville redde bøgerne". Hun kan lave nogle magiske billeder! De er fyldt med detaljer, smukke og nærmest 3D-agtige i deres udtryk. Der er kræset for hvert enkelt billede og de går lige i hjertet. Julestemning, sorg og lykke stråler ud af siderne og man kan ikke andet end blive rørt.

Selve historien er også indbegrebet af jul. Selvom historien er utrolig sørgelig med Julians søsters død og familien der er i sorg, og ikke ved hvordan de skal komme videre, emmer historien også af håb for fremtiden, hvor de kan mindes de gode tider de havde sammen. Julen er håbets og glædernes tid, og det budskab bliver fint viderebragt i fortællingen.


Julian og Hedvigs venskab der skal lede dem begge til frelse og forsoning er så fint og skrøbeligt, at man næsten kommer i tvivl om det er virkeligt - hvem ved også om det er det? Begge børn har ar på sjælen, men sammen kan de finde styrken og modet til at komme videre. Til at få sagt farvel til de døde (og levende) og til at finde hvile i den fremtid der kommer. Julians kamp for at få familien til at huske søsteren er virkelig hjerteskærende og jeg kan ikke mindes en julehistorie hvor jeg har tudet så voldsomt. Selv nu, mens jeg skriver anmeldelsen kan jeg mærke klumpen i halsen vokse og mine øjne blive våde.


Historien er i 24 dele og hvert kapitel bringer os tættere på julen og sandheden. Det er en historie der kan læses højt for børn, læses af større børn og unge eller nydes af voksne. Alle vil kunne genkalde sig forskellige følelser gennem læseoplevelsen og alle vil tage noget med derfra. Om det er julens lys, varme og dufte. Sneen der falder og skøjteløb på søen. Håbet om at komme tilbage til en hverdag med liv og glæde eller noget helt tredje. Denne historie kan det hele og jeg ved at jeg kommer til at læse den igen og igen.

Tak til Turbine for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Turbine
Original titel: Snøsøsteren
Udgivet i: 2018 (på norsk og dansk)
Antal sider: 188
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar