lørdag den 22. december 2018

Patrick Ness; Og havet var vores himmel [Anmeldereksemplar]


Patrick Ness; Og havet var vores himmel [Anmeldereksemplar fra Carlsen Puls]

Bagsidetekst:
Der er djævle i dybet ...

Batseba og de andre hvaler lever og ånder for at jage. De kæmper en endeløs kamp mod mennesket. Sådan har det altid været, sådan vil det altid være.

Men en dag, da de angriber et af menneskenes skibe, finder de ikke blot det sædvanlige bytte. De finder et menneske, som bærer på den største hemmelighed af alle, og for første gang kommer hvalerne på sporet af ham - monstret, myten, djævlen selv ...

Nu beynder den ultimative jagt på et onde, og når den er forbi, vil verden være forandret for altid. 

Og Patrick Ness har gjort det igen! (det skrev jeg vist også sidste gang, men det passer!)

Jeg er stor, stor fan af Patrick Ness. Af hans skrivestil og fantastiske fantasi. Han formår at tage sin læser på helt utrolige rejser, der spænder alt fra historier hvor vi ikke følger helten, til døde drenge der kæmper for overlevelse, til drengen med den frygtelige sandhed, han ikke tør dele. Det er sjældent at en forfatter kan spænde så vidt og gøre det så godt.


Noget af det Patrick virkelig kan er at skrive historier der efterlader læseren med gåsehud, åben mund af overraskelse og bankende hjerte. Der foregår ligeså mellem linjerne i hans historier, som der gør i de ord der egentlig står der. Det er i sandhed en uforglemmelig historie og et kunstværk.


"Og havet var vores himmel" er et mesterværk. Intet mindre. Selvom historien er speciel, er det en helt utrolig læseoplevelse. Der er lagt liv og sjæl i de utrolige smukke illustrationer der pryder hver eneste side. Der er brugt timer og mange blyanter på de enkle, men stemningsfulde billeder.


Jeg har ikke læst "Moby Dick" (ja, det er nok en fejl), men jeg forestiller mig at dette vil være modstykket til den. Nemlig jagten og historien set fra hvalernes synspunkt. Det er virkelig godt lavet - både sprogligt og illustrativt i bogen. Vi befinder os i en verden, hvor verdensbilledet er tippet, så det hele nu foregår fra hvalernes synspunkt. De jagter mennesket, fordi mennesket jagter hvalen. Men en står over dem alle - en myte lyser klarer end de andre. Den myte kommer Batseba og hendes fæller på sporet af - men denne jagt får store konsekvenser. For alle.


Dette er historien om magt, loyalitet og besættelse. Om hvad vi gør ved hinanden for at opnå disse ting og hvad vi vil ofre i jagten på det ultimative trofæ. Det er historien om hvilke monstre vi gør hinanden til. Hvad en hval kan lære af et menneske. Hvad denne sandhed kommer til at koste.

Hvis jeg gav op til 10 stjerner ville denne få 11. Dette må uden tvivl være en af de smukkeste bøger jeg har læst i år - og jeg kan roligt sige, at det ikke bliver sidste gang jeg læser den! Køb den, ønsk dig den, læs den og nyd den - og læs og nyd den så igen og igen!

Tak til Carlsen Puls for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Carlsen Puls
Original titel: And the Ocean Was Our Sky
Udgivet i: 2018 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 160
6 ud af 6 stjerner

1 kommentar:

  1. Jeg har allerede reserveret den på biblioteket og står som den første til at låne den! Glæder mig så meget til at læse den når i alle kommer med så gode anmeldelser af den og Jeg må sige de billeder af illustration som du vider frem er virkelig smukke! Får endnu mere lyst til at læse den nu❤❤❤
    Malene Erika

    SvarSlet