tirsdag den 21. oktober 2014

Jojo Moyes; En plus en


Jojo Moyes; En plus en

En enlig mor. Mød Jess Thomas, en enlig mor til to, rapkæftet og med et helt usædvanligt gåpåmod. Men en skarp tunge og ben i næsen er ikke nok til at få mad på bordet og regningerne betalt, og selvom Jess knokler fra morgen til aften, slår det alligevel aldrig helt til.

En kaotisk familie. Jess' datter Tanzie er mere end almindeligt godt begavet, ja, hun er nærmest et geni til tal, men for at hun kan udvikle sit potentiale, må Jess skaffe penge til at sende hende på en bedre skole. Og hvad skal Jess stille op med sønnen Nicky, der konstant får bank af de lokale bøller?

En smuk fremmed. Ind på scenen træder businessmanden Ed Nicholls, og selvom Jess og Ed fra første blik ikke kan døje hinanden, vil Ed gerne hjælpe Tanzie. 

En uventet kærlighedshistorie. En plus en er en uimodståelig romantisk fortælling om to mennesker, der er faret vild i livet, og som bliver ført sammen under højst usædvanlige omstændigheder.

Jess kæmper en brav kamp - hun forsøger at tjene så mange penge at hun kan betale regningerne, sætte mad på bordet og købe tøj til ungerne. Manden, Marty, bor hos sin mor, fordi han er syg, så hun vil ikke presse ham til at betale. Hun gør rent og arbejder på den lokale pub.

Ed kæmper også en kamp. Han er blevet sigtet for insiderhandel, står måske til en fængselstraf og er derfor blevet sendt ud af London til den lille flække hvor Jess arbejder. Han har lejet sig ind i en ferielejlighed hvor hun gør rent. En dag drikker Ed sig fuld på pubben og Jess bakser med at få ham hjem, her taber Ed nogle penge, som Jess i sin desperation samler op.

Tanzie vil gerne på St. Annes skole, for hun er dygtig til matematik, ja, hun elsker matematik! Men Tanzie ved godt at sin mor ikke har råd, men så får Jess at vide at der er en konkurrencen i Skotland hvor præmien er rigtig mange penge. Jess pakker taskerne, hanker op i børnene, sætter sig ud i gammel møgspand af en bil der ikke har kørt i flere år og så er de på vej.

Nicky er lidt træt af det hele. Han får tæsk af de lokale drenge og de vil ikke lade ham være. Det er så slemt at han faktisk bliver indlagt, men han er stadig ikke lykkelig over Jess' ide om at de skal køre til Skotland. Han vil egentlig helst bare spille computer og ryge hash.

Norman (hunden) vil bare gerne æde, sove, klappes og kigge på at Tanzie kaster bolde til ham, som han alligevel ikke gider hente.

Da Jess bliver stoppet af politiet efter meget få kilometer, bryder hendes verden sammen. Hvordan skal de nu få penge til skolen? Hvordan skal de få penge til at betale bøden? Hvordan skal de nu nå frem til konkurrencen? Det er her Ed kommer ind i billedet. Han er trist, en smule deprimeret, træt af at høre på sin søster der hele tiden vil have at han tager sig sammen og besøger forældrene og træt af sin ekskone. En pludselig indskydelse gør at han foreslår at han vil køre dem til Skotland, selv hunden!

Jess havde dog regnet med at han ville bakke ud - det ville Ed egentlig også, men så tager han sig alligevel sammen. De tager afsted! Jess og Ed bliver dog hurtig opmærksomme på at de har to meget forskellige tilgange til tilværelsen, især på den økonomiske front! På en eller anden måde kommer de dog alligevel tættere på hinanden på de tre dages tur (de kører kun 65 km/t, for ellers bliver Tanzie dårlig!) og Ed hjælper endda med at få Nicky til at smile!

Matematikkonkurrencen går dog ikke som planlagt og får at opmuntre Tanzie, tager Jess dem med hjem til deres far, og her venter endnu en overraskelse. En overraskelse der dog får store konsekvenser for Jess' ellers optimistiske gemyt. Problemerne er dog langt fra slut, for da ellers ser lyst ud, finder Ed de forsvundne penge fra hans druktur ...

Jeg elsker Jojo Moyes bøger - i hvert fald de 3 jeg har læst! Hun kan bare noget. Jeg ved ikke helt hvad det er, men noget! Jeg vil definere den her som chick lit, men sofistikeret chick lit. For det er nogle store emner hun tager fat i. En plus en er en hyggelig fortælling, en feelgood bog, der er svær at lægge fra sig igen når først man er starter. For man får en tilknytning til personerne, der gør at de svære er glemme. Selve handlingen er dog lidt forudsigelig, man har en ide om at prinsen på den hvide hest (Ed) kommer og redder dagen og at de lever lykkeligt. Der er dog nogle problemer undervejs til den lykkelige slutning, og man er da lige ved at tro at det ikke vil lykkes. Undervejs kommer man til at elske Norman, den tykke hund der til sidst i virkeligheden bliver mere helt end Ed gør. Selvom historien ikke er ligeså god som Mig før dig (den er også svær at slå) synes jeg dog at det er en god historie. Jeg blevet meget rørt flere gange i løbet af bogen, over de tab og valg som Jess tager for at beskytte sine børn og sikre at de får en god opvækst.

Den er ikke på niveau med Mig før dig og Det sidste brev fra din elsker, men jeg synes det er en hyggelig bog, til en dag under tæppet på sofaen og varm kakao - en hyggelig og hjertevarm bog!

Fakta:
Forlag: Cicero / Rosinante
Original titel: The One Plus One
Antal sider: 379 sider
Udgivet i: 2014
Læst på dansk

2 kommentarer:

  1. Jeg er lige blevet færdig med den her, og jeg svæver! Ej hvor var den bare god! Jeg syntes slet ikke den kan sammenlignes med Mig før Dig (der også er fantastisk); det er to vidt forskellige historier og jeg vil endda vove at sige forskellige genrer også :)

    SvarSlet