fredag den 17. oktober 2014

Lene Dybdahl; Den Sorte Paraply


Lene Dybdahl; Den Sorte Paraply

England 1666. Adelssønnen Robert Swift tilbringer sommeren på landet i selskab med sin far, som han hader af et ondt hjerte. En nat da Robert ligger og sover, buldrer en hestevogn ned ad markvejen. Det første varsel om at hans trygge tilværelse snart er forbi.

På kuskesædet sidder en sortklædt mand med et morderisk udtryk i det ulveagtige ansigt. Sværdet ved hans side klaprer ildevarslende i takt med vognens rystelser.

Hvilke dystre hemmeligheder bærer den sortklædte under kappen? Når tiden er inde, kender Robert da forskel på godt og ondt i en verden af løgn og forræderi?

Den Sorte Paraply er en gådefuld genstand af magisk drageskind, hentet i det kinesiske kejserriger. Ved en ulykke antændes den slumrende trolddom, og det får fatale konsekvenser. For ejeren. For London. For Historien.

Jeg har været dybt fascineret af denne forside siden Tellerup lagde den op første gang, den er meget stemningsfuld og ildevarslende.

Vi befinder os i 1666 i London. Roberts mor og lillebror er døde af pest og Roberts far har taget Robert med på deres gods på landet. Her får de, en mørk og stormfuld aften, besøg ar den sortklædte mand. Robert er nysgerrig, så han går udenfor for at lure ind af vinduet. Her ser han den sortklædte mand, Mr. Rawls, en videnskabs mand, slå sin far ihjel. Da Mr. Rawls flygter, sidder Robert bag på kareten - dette bliver begyndelsen på hans tilværelse som Mr. Rawls' assistent.

Mr. Rawls er hyret af den engelske konge til at finde på et middel der kan gøre hans soldater mere udholdende. Samtidig er han dog i ledtog med den franske konge om at vælte den engelske af pinden. Den franske konge har nemlig tilbudt Rawls at få en skole opkaldt efter sig og det er Rawls meget interesseret i. Begge aftaler kræver dog at både Rawls og Robert får beskidte hænder - Rawls fordi han skal teste sit stof, og det gør han på børn, børn der ikke altid overlever. Robert, fordi han skal hjælpe Rawls med hans frygtelige ide, bl.a. som stik-i-rend dreng. Noget af det han skal hente er bl.a. en sort paraply, der skulle have magiske kræfter.

Da Rawls rædselsmaskine skal stå sin prøve sker det uforklarlige dog. Da nogle væsker bliver blandet sammen, samt en frygteligt uvejr trækker op, kommer paraplyens kræfter til live og sender både Robert og Mr. Rawls til nutidens London. Her bliver Robert fundet af en ældre dame der har mistet sin søn for mange år siden. Hun tager sig af Robert og vil adoptere ham, det kræver dog at de indgår aftaler med nogle indvandrere der kan skaffe Robert et nyt navn samt de dokumenter de skal bruge.

Rawls har dog ikke opgivet endnu! Han jagter stadig Robert og da han finder ham, lykkedes det Robert at bruge paraplyen igen og han ender i London, i 1666! Men Robert vil ikke være her! Han vil "hjem" igen, men det er svært når han også er jagtet her. Det lykkedes dog, efter en del problemer og konfrontationer, Robert at finde vej tilbage til nutidens London og så skal det endelige slag mod Rawls stå!

Bogen er langt mere dyster end jeg havde forestillet mig. Beskrivelserne af hvad Rawls gør ved børnene er ikke særlig rar læsning, og man får et godt indtryk af hvordan det var at leve på den tid. Der har lagt rigtig meget research bag denne bog, og det synes jeg bestemt skinner igennem. Den er spændende og godt skrevet - man skal dog lige holde tungen lige i munden når vi hopper rundt mellem nutid og 1666. Underholdningsværdien er også i top, der er nogle rigtig sjove beskrivelser af nogle af bipersonerne, som jeg sad og morede mig over. Bestemt værd at læse!

Fakta:
Forlag: Tellerup
Udgivet i 2014
Antal sider: 436
Genre: Tidsrejser/fantasy

Ingen kommentarer:

Send en kommentar