torsdag den 3. januar 2019

Carlsen billednovelle: "Mowgli" og "Så god som ny" [Anmeldereksemplar]

Carlsen billednovelle: "Mowgli" og "Så god som ny" [Anmeldereksemplar fra Carlsen]

Bagsidetekst på "Mowgli":
Pigen har aldrig set himlen. Hun bør i mørke bag en låst dør. Men hun er ikke alene, og gennem ristens tremmer kan hun høre nogen synge.

"Mowgli" er en rystende og smuk billednovelle, der virkelig griber læseren om hjertet og trykker til. Vi følger den lille pige, der bor sammen med Mor. Mor er god til at lege gemmeleg, selvom Mor nogle gange forsvinder i flere dage. Pigen kender kun til de ord som hun lytter til gennem ventilationsristen i rummet. Ordene er fra sangen "Solen er så rød mor".


Gennem netop ordene i sangen og de sansninger pigen har, får vi glimt af pigens virkelighed og forestillingsverden. Der er ingen forklaringer - kun det pigen oplever her og nu. Læserens fantasi får derfor frit spil og jeg forestillede mig i hvert fald den ene rædsel efter den anden.

Sarah Engell har virkelig en kæmpe stjerne i min bog. Hun formår at tage de tunge emner op, på nye og imponerende måder og "Mowgli" er et fremragende eksempel på det. Hun formår med meget lidt tekst, kun underbygget af Cato Thau-Jensens illustrationer, at sætte en helt særlig stemning. Som læser er vi ikke i tvivl om at barnet ikke har det godt, men hvad der sker ved vi ikke - det må vi selv tænke os til.


Virkningen af al det usagte og pigens mangel på ord, gør fortællingen virkelig effektfuld på en helt ny og spændende måde. Som læser skal vi selv fortælle pigens historie - hvad kom "før" og "efter". Der er så meget mellem de få linjer, at hver læser vil få en individuel læseoplevelse. Det er bestemt stærke sager og det fungerer virkelig godt!


Bagsidetekst på "Så god som ny": 
Maryan lyver. Hendes moster siger, at det vil vise sig, om hun taler sandt, når hun bliver gift. En mand kan mærke, om man er brugt.

Maryan betyder ærbar, men Maryan har svært ved at være ærbar når der er en planet (dreng) der hedder Pelle og som hun forelsker sig i. Hun giver ham alt, men hun indser at fordi hun har givet ham alt - så er hun ikke længere så ærbar som familien tror og håber på.


Vi føler Maryan mens hun er på besøg hos lægen, for at blive syet, så hun vil føles som en ærbødig ugift kvinde skal føles - stram. Samtidig får vi et indblik i hvordan hun mødte Pelle, hvordan løgnene begyndte og hvordan hun følte da hun måtte træffe beslutningen.

Som læser sad jeg tilbage med en indædt vrede over at det er sådan for piger som Maryan - at de ikke kan forelske sig i hvem de vil og være sammen med hvem de vil. Jeg skal ikke gøre mig klog på det, men jeg tvivler på at det altid er helt sundt med en hård og striks opvækst.


I forhold til "Mowgli" er der væsentlig mere tekst og beskrivelse af "før" og "under" i denne - her er ikke plads til efter, for som læser ved vi ikke hvad der sker - andet end at Maryan lærer en sandhed eller to, om at være ærbar.

Begge bøger er utrolig stærke på hver sin måde. De kombinerer det korte tekstformat, med en gennemillustreret form, der giver læseren frihed til at fortolke historien på deres egen måde. Jeg synes det er en meget spændende form for læsning og jeg forestiller mig at det helt sikkert vil blive brugt meget af de ældste elever i folkeskolen.


Fakta:
Forlag: Carlsen
Udgivet i: 2018
Antal sider: "Mowgli": 44 sider og "Så god som ny": 43 sider
6 ud af 6 stjerner til begge bøger

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar