mandag den 6. maj 2019

Trine V. Ipsen; Bag masker [Anmeldereksemplar]

Trine V. Ipsen; Bag masker [Anmeldereksemplar fra DreamLitt]

Bagsidetekst:
Adam. Ella fortryder allerede at have tænkt tanken. Hun får en klump i halsen og kan mærke det stramme let om øjnene. Hun tør næsten ikke tænke tanken videre, men en sadistisk trang til at prikke i såret får hende til at fortsætte. Der har intet nyt været fra Adam.

Adam leder efter sin forsvundne bror, mens Napoleonskrigene har tvunget koldblodsoldaten Ella ud for at spionere blandt Europas bedre borgerskab. Storbyerne Paris, Hamborg og København er en anden verden end lejren under skoven, men kan være lige så farlig, når alle bærer masker, og ingen er, hvad de giver sig ud for at være.

Jeg er altså helt pjattet med den uhyggelige stemning der er i denne serie. Hvor "Under skoven danser vi" handler om Ellas træning, og flere møder med koldblodsvæsner, handler denne om den opgave hun er uddannet til at klare: at spionere! Der er dog langt mere på spil end blot informationer om Napoleonskrigene - og der er ikke rigtig noget der går som planlagt, kan jeg vist godt sige, uden at afsløre for meget.

Stemningen fra skoven er flyttet med til Paris, Hamborg og København, men ikke i så høj grad - jeg kunne bedre lide da de befandt sig i skoven og ikke vidste hvor koldblodsvæsnerne var henne. Nu er det Ella og hendes venner der er de jagede. Der er dog stadig en uhyggelige stemning, især fordi man ikke har nogen ide om hvordan det skal ende, og hvem der er de gode. Jeg vidste det i hvert fald ikke, så den urolige knude i maven voksede og voksede. Jeg fik dog svar på en del af mine spørgsmål, men jeg kunne sagtens have læst mere!

I "Bag masken" fylder krigen mere, men den strækker sig over meget længere tid, hvilket gør at handlingen bliver lidt udvandet flere steder. Der er lange perioder der bliver sprunget over, og jeg ville da gerne have vidst hvad der skete i de mellemrum. For min skyld kunne den godt have spændt over kortere tid, og så med mere handling. Misforstå mig ikke, når der sker noget, sker der bestemt noget! Det går ikke stille for sig, men det er nok lidt svært at forklare - jeg håber det giver mening.

Det giver noget godt til historien at vi nu også følger Adam og hans kampe - ikke mindst for Ella, men også for sin bror og sig selv. Han er ikke den forpjuskede og generte lillebror mere, men nu skal han finde ud af, ikke at være farens yndling, men nok nærmere farens fjende - og selvom faren er et røvhul, har Adam det svært ved det. Mest fordi han frygter for Noas liv også.

Der var flere steder i bogen hvor min mave slog knuder og vendte vrangen ud på sig selv - der er flere virkelig klamme beskrivelser af hvad Ella og hendes medsammensvorne bliver udsat for, men selvom det var ulækker læsning, passede det bare så godt til alt det andet makabre der sker i bogen.

Jeg kunne dog klart bedst lide "Bag masken" af de to bøger. Selvom jeg savnede skovstemningen, og de lange pauser i handlingen, så nød jeg bogen. Den er anderledes end meget andet fantasy/dystopi (jeg har lidt svært ved at sætte en label på), jeg har tidligere har læst og det er ret forfriskende med noget nyt og spændende. Om jeg vil læse mere om Ella, Adam og Noa? Måske. Jeg vil egentlig hellere se hvad forfatteren ellers kan finde på - hvis hun fortsætter med at blive bedre, så er vejen banet for noget stort!

Tak til DreamLitt for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: DreamLitt
Udgivet i: 2019
Antal sider: 244
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar