Philip Reeve; De rullende byer (Mortal Engines, #1) [Anmeldereksemplar modtaget af Alvilda]
Bagsidetekst:
London har længe gemt sig for de større, hurtigere og mere sultne rullende byer. Men nu er det tid til at komme ud i lyset igen og finde nye, svagere byer at jage og fortære.
Under en hektisk jagt på en mindre by bliver Tom Natsworthy kastet ned fra Londons gigantiske stålkonstruktion. Sammen med Hester Shaw - en pige med et morderisk temperament og ar på både krop og sjæl - må han nu kæmpe for at komme tilbage til byen. Det bliver en skæbnesvanger rejse, og Tom erfarer snart, at det ikke er helt ligetil at skelne ven fra fjende ...
Hold da op for en fortælling. Der er fart over feltet og vi står ikke stille særlig længe samme sted i dette hæsblæsende første bind i serien om Tom og Hester, der mødes på en yderst uheldig måde, og som ender med at kæmpe for samme sag - i hvert fald næsten. Jeg hørte første gang om historien da jeg så traileren til filmen. Nu hvor jeg har læst bogen er jeg meget spændt på om filmen kan leve op til den. Det er sjældent at filmen er ligeså god eller bedre end bogen, og der er så mange spidsfindigheder i denne at jeg tvivler på at de kan nå at få det hele med. Jeg skal dog helt sikkert se den alligevel!
Jeg har efterhånden læst en del dystopiske fortællinger om hvordan jorden er gået under og hvordan vi mennesker kan overleve i en verden hvor vi meget få ressourcer har. Jeg har dog ikke tidligere læst en bog som denne. For selvom teknikken er gået tabt, så er det alligevel lykkedes folk at bygge enorme rullende byer - det synes jeg er en ret imponerende bedrift. Jeg kan også godt lide deres fascination af "old-tech" - altså teknik fra vores tid og at Tom kun har set en blåhval og andre dyr som skeletter. Det at bevæge sig væk fra i by er i sig selv også en bedrift, da områderne væk fra byerne er golde og næsten ubebolige. Det lader i det hele taget til at være et rigtig hyggeligt sted at bo.
Nu er det hele jo ikke så skidt at det ikke er godt for noget, og da Toms "mentor" endelig lader til at få øje på ham, tror han at lykken er gjort. Det er den bare ikke - så langt fra. Tom må lære at ikke alle er perfekte og at mange har skeletter i skabet, som de på ingen måde vil have frem i lyset. Tom lærer også at ikke alt er hvad det giver sig ud for at være, og at livet ombord på en rullende by, slet ikke er som han egentlig troede. Måske er livet udenfor en rullende by faktisk ikke så slemt?
"De rullende byer" er et godt supplement til unge der vil læse dystopiske fortællinger - og her tænker jeg også at drengene kan være med. Hvor andre fortællinger i den genre, ofte har kvindelige hovedpersoner, er det Tom der er hovedfortællere i denne. Vi følger også nogle af de andre karakterer og selvom der er mange, bliver det aldrig uoverskueligt. Det er Toms stemme vi hører mest. Siden vi hører fra så mange forskellige får vi også et godt indblik i hvad der sker i London efter Toms exit fra byen.
Sproget er let, så selvom bogen er tyk, er den forholdsvis hurtig at læse. Der er et godt flow i historien, der gør at siderne nærmest vender sig selv. Jeg har hørt noget af bogen som lydbog, og oplæseren gjorde et godt stykke arbejde. Det er samme oplæser som til "Morgenstjernen", og selvom han irriterede mig meget i den, er den irritation væk i "De rullende byer". Det er som om hans stemme og oplæsning passer bedre til denne.
Det er helt klart en bog jeg vil anbefale vidt og bredt, til både unge og voksne fans af dystopier der sætter fokus på hvad der kan ske hvis vi ikke passer på vores jord. Nu må vi så se om filmen kan leve op til bogen!
Tak til Alvilda for anmeldereksemplar!
Fakta:
Forlag: Alvilda
Original titel: Mortal Engines
Udgivet i: 2001 (på engelsk) og 2018 (på dansk)
Antal sider: 304
5 ud af 6 stjerner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar