torsdag den 17. december 2015

Gayle Forman; Jeg levede


Gayle Forman; Jeg levede

Bagsidetekst:
Codys bedste veninde, Meg, bliver fundet helt alene på et motelværelse. Hun har begået selvmord, og Cody er knust. Hun og Meg delte alt - så hvordan kunne Cody undgå at se, hvor slemt det stod til? Cody rejser til Megs college for at pakke hendes ting ned. Her finder hun efterhånden ud af, at der er meget, Meg aldrig har fortalt hende. Om hendes roommates - typer, som Cody aldrig ville være stødt på i den lille pæne by, hvor hun selv bor. Om Ben McCallister - en fyr med en guitar og en masse hemmeligheder. Og om den fil på Megs computer, som får Cody til at tvivle på alt, hvad hun nogensinde har vidst om Meg ...

Meg har haft planlagt det hele:
Hvordan hun ville begå selvmord: gift - tjek.
Hvor hun ville gøre det: alene på et motelværelse - tjek.
Hvordan folk skulle finde ud af det: en forprogrammeret mail til familie og Cody - tjek.

Hvad Meg ikke kunne planlægge sig ud af:
Hvor hårdt hendes forældre ville tage det.
Hvor svært hendes lillebror har det med at forstå det.
Og hvor meget skyldfølelse Cody har.

For Cody kan ikke forstå det. Hende og Meg har altid være venner. Bedste venner. De er vokset op sammen. Cody har nærmest boet hos Meg, fordi hendes egen mor ikke var særlig nærværende. Meg og Cody har fortalt hinanden alt - eller det troede Cody i hvert fald. For at gøre Megs forældre en tjeneste tager Cody op til Megs college for at tømme hendes værelse. Her møder Cody Megs roommates og den fyr der knuste hendes hjerte, Ben McCallister. Cody er i chok. Selvom der er mange ting der minder hende om den Meg hun kendte, er der ligeså mange nye sider af hende der kommer frem.

En kommentar fra Megs lillebror ang. selvmordsbrevet sætter for alvor tankerne i gang hos Cody. Var det virkelig Megs egen beslutning? Cody begynder at rode på Megs computer og snart sidder hun med flere spørgsmål end svar.

Kendte Cody overhovedet Meg? Cody bliver mere og mere i tvivl og sammen med tvivlen vokser skyldfølelsen. For Cody ved godt at hun ikke var en særlig støttende veninde. Ben kæmper med samme problem, for han har kort og præcist bedt Meg om at lade ham være i fred. Var det nok til at skubbe hende ud over kanten eller er det en anden der bærer skylden?


"Jeg levede" er en barsk historie om at komme videre når man har mistet sin bedre halvdel, sin sol, sin bedste veninde. Det er samtidig en smuk historie om at man i sorg er stærkere end man troede og at man kan finde kærlighed selv de mest uventede steder og på de dårligste tidspunkter.

Det er også en historie om at komme tabuer til livs. For der er selvfølgelig en grund til Meg begår selvmord, men det er en grund der er blevet fortiet. En grund der vokser og vokser, netop fordi ingen snakker om den. Selvmordsstøttesiderne bliver også taget op i denne, ligesom de gør i "21 måder at dø". Jeg forundres igen over at sådanne sider virkelig findes, men på den anden side, hvad findes ikke på nettet?

Jeg vil ikke sige at historien er rar, kærlig og hjertevarm, men alligevel sidder man opløftet tilbage og kan se ting på en ny måde, når sidste side er vendt. Gayle Forman kan det der med de store følelser, de uudtalte tabuer og sorg - helst blandet sammen med tør humor og enkelte solstråler, så det hele ikke bliver så trist endda.

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplaret!

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: I was here
Udgivet i: 2015 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 271
5 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar