onsdag den 9. december 2015

Jessie Burton; DukkemagerenJessie Burton; Dukkemageren

Bagsidetekst:
En efterårsdag i 1686 banker den 18-årige Nella Oortman på døren til et fornemt hus i Amsterdam. Hun er taget fra landet ind i til byen for at begynde et nyt liv som hustru til den prominente købmand Johannes Brandt. Men hverken modtagelsen eller hendes nye dagligdag er, som hun havde drømt om. Johannes er sjældent hjemme, og Nella må forsøge at finde sin plads blandt husets øvrige beboere: Johannes' ugifte søster Marin, tjenestepigen Cornelia og den sorte tjener Otto. Det er ikke nogen nem opgave, eftersom hjemmet er gennemsyret af hemmeligheder og fortielser. En dag overraskes Nella dog af en forsinket, men overdådig bryllupsgave fra sin mand: et gigantisk dukkehus udformet som en tro kopi af hendes nye hjem. Et opsigtsvækkende statussymbol, som samtidig kunne fungere som sysselsætning. Gaven både skræmmer og mystificerer Nella, men adspredelsen er kærkommen, og hun finder snart frem til en dukkemager i byen. Dukkemageren er dygtig, men også usædvanlig sky og hemmelighedsfuld, og da miniaturekreationerne til dukkehuset begynder at spejle virkelighedens verden, bliver Nella for alvor bange.

Nella er 18 år, nygift og på ukendt territorium. Hun er taget til byen for at starte sit nye liv og er nervøs, spændt og usikker på om beslutningen om ægteskab var den rigtige. Trods disse tanker vil hun dog give det et forsøg. Hun får dog ikke ligefrem den modtagelse hun havde forventet af sin nye svigerinde. Faktisk er der ingen der virker oprigtigt glade for at se hende. Heller ikke hendes nye mand. Nella vil dog forsøge at være en god hustru for Johannes. Også selvom hun fornemmer mørke hemmeligheder i husets kroge.

En dag modtager hun et fantastisk flot og stort dukkehus. Et dukkehus der er en tro kopi af hendes eget hus. Hun finder frem til en dukkemager og afgiver en bestilling på et par dukker, men hun modtager meget mere end det. Miniaturemodellerne ligner til forveksling de faktiske genstande, ligheden er så slående at Nella føler sig overvåget. Det hjælper ikke da dukkerne ankommer - perfekte kopier af de virkelige mennesker og selv dukkerne har hemmeligheder.

Mens Nella forsøger at opklare hvordan dukkemageren ved så meget, begynder husstanden at gå op i limningen. Hemmelighederne forbliver ikke hemmelige og de truer med at få bægeret til at flyde over. Samtidig bliver et kæmpe ansvar lagt på Nellas skuldre. Et ansvar hun ikke er i stand til at bære alene, men hvem kan hun betro sig til?


Jeg havde meget høje forventninger til denne bog, men jeg må indrømme at de ikke blev indfriet. Selve det historiske aspekt, beskrivelserne af hvordan det er at leve i 1686, hvordan samfundet var bygget op og hvordan Det Hollandske Ostindiske Kompagni fungerede, er virkelig detaljerede og spændende og det er det hele værd. De giver helt sikkert bogen et løft og giver et virkelig godt billede af det liv som Nella forventes at skulle leve, hvordan hun skal forholde sig og gebærde sig. Som læser er man ikke i tvivl om hvordan der har lugtet ved kanalerne i Amsterdam, hvordan tøjet var at bære og hvor koldt der var om vinteren.

Selve spændingsmomentet omkring dukkemageren bliver - for mig - aldrig rigtig løst. Der bliver bygget på og på, men der kommer ingen løsning. Vi hører om sko under et gardin i mørket i gangen, om lyde på trappen om natten osv., men hvem og hvad - det bliver ikke afsløret. Derfor sad jeg med en uforløst følelse i kroppen da jeg var færdig. For jo selve historien er rigtig god og interessant, men jeg manglede bare noget.

Desværre, for jeg ville virkelig gerne holde mere af den her historie, men ikke alle bøger kan være lige gode.

Fakta:
Forlag: Hr. Ferdinand
Original titel: The Miniaturist
Udgivet i: 2014 (på engelsk) og 2015 (på dansk)
Antal sider: 441
4 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar