onsdag den 25. maj 2016

Sabaa Tahir; Det ulmende oprør

Sabaa Tahir; Det ulmende oprør

Bagsidetekst:
Laia er slave. Elias er soldat. Ingen af dem er frie.

Under imperiets herredrømme straffes al modstand med døden. Da Laias bror arresteres, ser hun sig tvunget til at opsøge modstandsbevægelsen. For at redde ham går hun med til at spionere i det farligste sted i riget: militærakademiet. Her lever Elias, skolens dygtigste aspirant. Men i sit indre drømmer han kun om at undslippe den undertrykkelse, han hele sit liv er blevet trænet til at udøve. Laia og Elias finder hurtigt ud af, at deres skæbner er forbundne, og at deres fælles valg har vidtrækkende konsekvenser. For nye vinde blæser over imperiet - vinde, der kan lægge konger i graven og gøre soldater til kejsere.

Jeg har længe ville læse denne bog og dem jeg kender der har læst den, har rost den til skyerne. Dette er fuldt forståeligt, for det er virkelig en god historie der opsluger sig læser fuldstændig og spytter en ud igen forandret, forelsket og forført - mer' vil have mer'!

De skiftende fortællervinkler fra Laia og Elias er bestemt en styrke for historien. Vi lærer hvordan de oplever det samme samfund, men fra to meget forskellige vinkler. Dette er med til at give en nuanceret og detajleret beskrivelse af hvordan samfundet opleves - både som hersker og som slave.

Det er en historie om tab og sorg. Om at lære hvornår man skal bøje sig i støvet og hvornår man skal gøre oprør. Hvornår man skal knejse med nakken og lade hele verden se at man ikke er underkuet, men stærk og stolt. Det er en fortælling om familiesammenhold, hvilke ofre man skal bringe og valg man skal tage for at sikre overlevelse for dem man har i sit hjerte. En historie om kærlighed der ikke kender samfundskel og forskelligheder, men derimod ser det smukke der findes i ens indre.

Jeg var grebet fra første side og historien er medrivende, forførende og umulig at lægge fra sig når først man er begyndt. Ligesom med "Pigen og Mørkningen" er universet virkelig godt bygget op og man bliver tør i munden når man læser om Elias' oplevelser i ørkenen, våd af sved når man læser om kamptræning i stegende hede og varm om hjertet af Laias kærlighed til sin bror, som hun vil gøre alt for at redde.

Hver beredt - den her historie vil sluge og forføre dig, så du sidder sukkende tilbage og ville ønske du havde ventet med at læse den, til de næste bind i serien også var udkommet!

Tak til Alvilda for anmeldereksemplaret!

Fakta:
Forlag: Alvilda
Original titel: An Ember in the Ashes
Udgivet i: 2015 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 493
5 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar